Stabilisatie van de schouder

Schouderinstabiliteit wordt meestal eerst zonder operatie behandeld. Pas wanneer dit geen blijvend resultaat oplevert, kan een operatie worden overwogen.

Niet-operatieve behandeling

Op voorschrift van uw orthopedisch chirurg wordt een oefenprogramma opgesteld, vaak onder leiding van een fysiotherapeut. Het duurt vaak vele maanden voordat dit succes oplevert. Denk hierbij aan:

  • Aanpassen van activiteiten/sport. De schouder kan de kans krijgen stabiel te worden door een verandering van leefstijl en het vermijden van bepaalde activiteiten in het dagelijks leven.
  • Het versterken van de schouderspieren. Dit zal het gevoel van controle over uw schouder weer herstellen. Met het oefenprogramma van de fysiotherapeut krijgt u ook weer vertrouwen in uw lichaam.

Operatieve behandeling

Het doel van de operatie is het herstellen en eventueel strakker maken van kapsel en banden.

  • Kijkoperatie (artroscopie). Door kleine steekopeningen kunnen instrumenten in het schoudergewricht worden gebracht om pezen en banden vast te zetten. Hierdoor is het mogelijk deze operatie in dagbehandeling te doen. Wij noemen dit minimaal-invasieve chirurgie. Dit in tegenstelling tot:
  • Open chirurgie. Soms lukt het niet om met een kijkoperatie de schouder stabiel te krijgen. Meestal is dit het gevolg van de ernst van de schade in het gewricht. In tegenstelling tot de kleine steekwondjes wordt nu een grotere snee gemaakt.

Meer informatie over schouderinstabiliteit


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden