Stentgraft operatie

Bij een stentgraftoperatie wordt een stentgraft (ook wel endoprothese genoemd) tot in de slagader in de borstholte geschoven. Een stentgraft is een stent die bedekt is met prothesemateriaal dat niet bloeddoorlatend is. Het zorgt ervoor dat het bloed alleen door de stentgraft kan.

Met een sneetje in de lies worden beide liesslagaders vrijgelegd. Via deze liesslagader wordt de stentgraft in opgevouwen toestand opgeschoven tot in de slagader. Aan de hand van angiografie (CTA) wordt bepaald waar de stentgraft precies moet komen. In geval van zijtakken (lever, maag, nieren en darmen) die vanuit het aneurysma komen, kan een endoprothese op maat worden gemaakt, waarbij, ook weer vanuit de lies en/of de armen deze zijtakken met kleinere stentgrafts worden verzorgd.

Het Catharina Ziekenhuis behoort tot de pioniers in Nederland op het gebied van de stentgraft operatie voor aneurysma’s. De eerste stentgraft werd al geïmplanteerd in 1997. Inmiddels is het Catharina Ziekenhuis het grootste endovasculaire expertisecentrum van Nederland.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden