Blog: Haal een prikkie voor jezelf en anderen!

15 NOVEMBER 2018

dr. I.T.M.A. (Ilse) Overdevest

arts-microbioloog

Onderzoek laat zien dat landelijk slechts vijf procent van het ziekenhuispersoneel zich laat inenten tegen de griep. Een vreemde constatering eigenlijk? Want wie in de zorg werkt, wil toch de beste zorg kunnen verlenen voor aan patiënten.

De griepepidemie van de winter van 2017-2018 zorgde voor bizarre taferelen in ziekenhuisland. Omdat veel specialisten en verplegend personeel uitviel met de griep, en er tegelijkertijd veel patiënten met griep moesten worden opgenomen, hebben diverse ziekenhuizen in Nederland de Spoedeisende Hulp tijdelijk gesloten en operaties uitgesteld. Ook in het Catharina Ziekenhuis werden geplande operaties verschoven om onze bestaande patiënten de beste zorg te kunnen blijven leveren. 

De komende griepperiode komt er weer aan. Wanneer? Wie het weet mag het zeggen. Griep laat zich namelijk  lastig voorspellen. Uit eerdere jaren weten we dat de piek meestal ligt in december of januari. Normaal duurt de griepepidemie een week of acht, behalve vorig jaar dan. Toen hield de groep maar liefst achttien weken aan met ernstige gevolgen. Volgens het RIVM overleden zo’n 9500 mensen tijdens de griepepidemie, fors meer dan andere jaren. En als gevolg van de griep waren 16.000 ziekenhuisopnames nodig. Dat is bijna een half PSV-stadion vol! Vooral zuigelingen, ouderen en mensen met onderliggende ziekten lopen risico dat de griep gecompliceerd verloopt. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen en zelfs overlijden.

Patiënten die in het ziekenhuis liggen, vallen per definitie onder de risicogroepen en hebben dus ook een verhoogd risico op een gecompliceerd beloop van een griepinfectie. Uit onderzoek blijkt dat zorgverleners een grote rol spelen in het verspreiden van influenzavirus binnen het ziekenhuis. Daar valt dus winst te halen! Het is daarom belangrijk dat iedereen zich laat vaccineren om te voorkomen dat opgenomen patiënten ook nog eens griep oplopen. Andersom geldt het natuurlijk ook: door hun werkzaamheden hebben zorgverleners zelf ook een verhoogd risico op het oplopen van griep. Om vervolgens een grotere kans te hebben dat je thuis je directe omgeving besmet.

Het is dus ook voor de medewerker zelf belangrijk om zich te laten vaccineren.  Vaak wordt gezegd: ‘Ik heb toch griep gekregen ondanks de griepprik’. Kan, want het vaccin is inderdaad niet sluitend, maar geeft zo’n 40 procent minder kans op griep. En als je toch de griep krijgt, verloopt deze na een griepprik milder en heb je ook minder kans om anderen te besmetten. Dat is wat waard, lijkt me. Door jezelf tegen de griep te beschermen, bescherm je ook de patiënten die in bed liggen en je thuisfront! Dus ‘haal een prikkie voor jezelf en anderen!’

Ilse Overdevest, medisch manager infectiepreventie Meer weten?


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden