Borstonderzoek bij vrouwen met zeer dicht klierweefsel: wat u moet weten
Eindhoven | De afgelopen dagen gaat het in de media veel over borstkanker bij vrouwen met zeer dicht klierweefsel. Bij deze patiëntengroep zijn tumoren slecht zichtbaar bij borstonderzoek (mammografie). Dit kan vragen oproepen bij u als patiënt.
Heeft u vragen over de dichtheid van uw klierweefsel (mammadensiteit) en had u in het verleden in het Catharina Ziekenhuis een borstonderzoek (mammografie)? Op MijnCatharina staat het verslag waarin uw mammadensiteit is vermeld. Zie de info onder de foto voor meer uitleg.
In ons ziekenhuis maken we een mammografie waarvan een 3D-scan (een zogeheten tomosynthese) een standaard onderdeel is. Daarnaast maken wij, afhankelijk van de klacht, een aanvullende echografie van uw borst(en). Zodoende houden we in het onderzoek en de beoordeling rekening met de dichtheid van uw borsten. De dichtheid van uw klierweefsel rapporteren wij in het verslag. Als aanvullende diagnostiek (zoals MRI) nodig is, nemen we dit op in het behandeltraject.
Willekeurig uitgenodigd
In Nederland vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar screening bij vrouwen met zeer dicht klierweefsel. In het najaar wordt gestart met een proefbevolkingsonderzoek naar zeer dicht (dens) klierweefsel, de DENSE-2 studie. De deelnemers voor deze studie worden willekeurig uitgenodigd door Bevolkingsonderzoek Nederland, je kunt je dus níet zelf aanmelden. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek wetenschappelijk valide (betrouwbaar) is.
Heeft u vragen over de DENSE-2 studie? Op de volgende websites vindt u hierover meer informatie:
- Dense-2 heeft een eigen website Dense 2 (dense-2.nl) met meer informatie en veelgestelde vragen & antwoorden
- DENSE/DENSE-2 Studie | RIVM, over het bevolkingsonderzoek borstkanker, DENSE-2 en een eerder onderzoek (DENSE-1)
Het advies van de Gezondheidsraad over de aanvullende screening borstkanker bij zeer dicht borstweefsel
*De samenstelling van de borst werd tussen 2003 en 2013 beschreven in het verslag van uw mammografie als een verhouding tussen het klierweefsel (fibroglandulair weefsel) en het vetweefsel in de borst:
- Minder dan 25% klierweefsel
- 25-50% klierweefsel
- 50-75% klierweefsel
- Meer dan > 75% klierweefsel
Deze laatste is de groep vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel.
De beschrijving is sinds 2013 aangepast en ziet er nu zo uit:
- Mammadensiteit A: vrijwel volledig opgebouwd uit vet. Mammografie werkt goed.
- Mammadensiteit B: verspreid fibroglandulair weefsel.
- Mammadensiteit C: heterogeen fibroglandulair weefsel. Kleine afwijkingen kunnen minder goed waargenomen worden (worden verhuld door het dichte klierweefsel)
- Mammadensiteit D: zeer veel fibroglandulair weefsel. De sensitiviteit van de mammografie is verlaagd.
Deze categorie D is de groep vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel.
Deed u mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en was u hiervoor niet in het Catharina Ziekenhuis? Dan is het goed om te weten dat de meeste tumoren wél worden gevonden, ook wanneer u zeer dicht borstklierweefsel heeft. Krijgt u een uitnodiging voor de zogeheten borstbus, dan is ons dringende advies: laat die foto maken.