Cardioloog uit Houston leert van pionier Catharina Ziekenhuis

Hij is dé specialist in Nederland als het gaat om dotteren met sensoren, de zogenaamde FRR-methode (Fractional Flow Reserve, red.). Prof. dr. Nico Pijls van het Catharina Ziekenhuis stond in de jaren negentig aan de wieg van deze inmiddels wijdverbreide methode. Een methode die bewezen heeft mensenlevens te sparen. Deze vakman, maar vooral pionier, neemt jonge ‘rising stars’ vanuit de hele wereld mee in zijn succesvolle techniek. Zelf heeft hij slechts een doel: “Dat wanneer ik straks stop, de paden open blijven en goede mensen achterblijven. Het vak moet zich blijven ontwikkelen en kennis moet je delen.”

Ze komen van heinde en verre. Uit Noorwegen, Japan, Amerika en Korea. Allemaal willen ze ervaring opdoen in het Catharina Ziekenhuis onder de vleugels van prof. dr. Nico Pijls en zijn collega’s. Eén van die cardiologen is Nils Johnson van de University of Texas. Pijls: “Vroeger was Houston op het gebied van cardiologie ‘the place to be’. Leuk detail is dat ik daar in de jaren negentig ervaring heb kunnen opdoen als beginnend cardioloog. In het vliegtuig terug naar Nederland is het plan van metingen in de kransslagaders met sensoren ontstaan. Met als resultaat dat ruim 25 jaar later de rollen zijn omgedraaid. Nu komen cardiologen vanuit Houston naar Eindhoven.”

TAVI

Nils Johnson is acht maanden geleden, samen met zijn vrouw en twee dochters (5 en 7 jaar) naar Eindhoven gekomen. Hij blijft tot eind juli van dit jaar. Natuurlijk is hij gekomen voor het paradepaardje van het Catharina Ziekenhuis, het dotteren met gebruikmaking van de FFR. Maar deze interventiecardioloog komt niet alleen informatie halen, hij brengt ook wat mee. “Ik heb Nico Pijls vijf jaar geleden mogen ontmoeten in Eindhoven. Daar hebben we een aantal projecten samen gedaan en vorig jaar kreeg ik van hem de vraag of ik voor een jaar naar Eindhoven wilde komen. Dat was een enorme eer. Ik ben hier om de FFR-methode onder de knie te krijgen en me verder te verdiepen op dat gebied. Daarnaast ben ik dit jaar in het Catharina Ziekenhuis gestart met een nieuw onderzoek op het gebied van TAVI
(Transcatheter Aortic Valve Implantation, red.). Een aortakunstklep die via de liesslagader wordt ingebracht. Dit soort onderzoeken kun je alleen doen in centra zoals het Catharina Ziekenhuis, omdat daar mensen als Nico Pijls en Pim Tonino rondlopen. Mensen die een bijzondere interesse hebben in de basisprincipes en de fysiologie eromheen. En de opgedane kennis neem ik weer mee terug. En zo doet Nico Pijls gevoelsmatig iets terug voor Houston, waar het voor hem meer dan 25 jaar geleden begon.”

De procedure

Bij een dotterprocedure gaat de interventiecardioloog met een katheter via een slagader in de pols of de lies naar het hart, op zoek naar vernauwingen in de kransslagaders. Vroeger bepaalde de cardioloog op zicht of er sprake was van een ernstige vernauwing en plaatste dan indien nodig een stent. Bij de verfijnde procedure meten sensoren de druk voor en achter de vernauwing. Op basis hiervan beslist de cardioloog of een stent nodig is. Pijls: “Niet iedere zichtbare vernauwing veroorzaakt zuurstofgebrek. Je wilt alleen die vernauwingen aanpakken die voor dit zuurstofgebrek zorgen. Minder ernstige vernauwingen behandel je niet, want dan is het middel erger dan de kwaal. De kunst is om te bepalen welke vernauwingen gestent moeten worden en welke niet.” Pijls is trots op de dottermethode met sensoren die het Catharina Ziekenhuis wereldwijd op de kaart heeft gezet. In elk groot hartcentrum in de wereld wordt deze techniek nu toegepast. Hij vervolgt: “Wanneer je eenmaal geleerd hebt goed te dotteren, is het niet moeilijk om de FFR-methode toe te passen. Iedere goede interventiecardioloog kan de procedure binnen een week leren. Technisch is het niet moeilijk, het is de kunst om van een vernauwing af te blijven. Dat is moeilijk voor elke cardioloog, zeker omdat we allemaal geleerd hebben een vernauwing open te maken.”

Naast zijn werk in het Catharina Ziekenhuis is Nils Johnson bovenmatig geïnteresseerd in Nederland. Hij heeft in no-time Nederlands geleerd en ieder weekend trekt hij er met het gezin op uit om het land te verkennen. “We willen alle provincies hebben bezocht. Echte oer-Hollandse dingen doen en eten natuurlijk. Mijn dochters zijn dol op de Efteling en poffertjes. En vorig weekend heb ik kennis gemaakt met de echte Bossche bol”, lacht hij. Het Catharina Ziekenhuis krijgt jaarlijks meerdere verzoeken voor een zogenaamd fellowship van cardiologen van over de gehele wereld binnen. Pijls: “We hebben per jaar plek voor maximaal twee van dit soort fellows. Het moet altijd blijven gaan om de kwaliteit en niet om kwantiteit.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden