Hoe Stans onderzoek in de toekomst mogelijk bijdraagt aan comfortabelere zorg voor baby’s en dreumesen op de SEH
De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Catharina Ziekenhuis ziet in de wintermaanden vaak jonge kinderen met bronchiolitis. Deze aandoening treft vooral kinderen onder de twee jaar. Verpleegkundige Stan van de Sande onderzocht hoe de behandeling voor deze benauwde, kwetsbare patiëntjes in acute situaties optimaler kan. Zijn verpleegkundig (literatuur)onderzoek leverde hem een prijs op.
“Een ziek kind op de SEH is heel schrijnend om te zien,” vertelt Stan. “Daarvan is iedereen zich bewust. Voor mij is het nu nog in zekere zin een ver-van-mijn-bedshow, maar in 2025 word ik vader. Dat maakt mij er waarschijnlijk nóg bewuster van.” Het lastigste in deze situaties is de communicatie met de patiënt. “Het contact verloopt via de ouders. Een kind kan niet aangeven wat het prettig vindt, dus proberen we alles wat mogelijk is om het aangenamer te maken.”
Stan onderzocht de behandeling van kinderen met bronchiolitis op de SEH. Deze acute virale infectie veroorzaakt ontstekingen en verstoppingen in de kleine luchtwegen. De aandoening komt vooral voor bij kinderen jonger dan twee jaar en kan in sommige gevallen ernstig verlopen. In dit onderzoek richtte Stan zich vooral op de meest zieke kinderen die ademhalingsproblemen hebben door bronchiolitis. Dit noemen we respiratoire insufficiëntie.
Duidelijk voordeel
“Momenteel gebruiken we bij deze kinderen reguliere zuurstoftherapie met een neusbrilletje of zuurstofmasker op de SEH. Dat voelt koud aan en is soms oncomfortabel. Uit mijn literatuuronderzoek blijkt dat het vroegtijdig gebruik van high flow nasal therapy (ook wel Optiflow genoemd) al op de SEH – in plaats van pas op de kinderafdeling – een beter alternatief kan zijn voor sommige kinderen met bronchiolitis. Dit apparaat geeft zuurstof onder een hogere druk, zodat longblaasjes sneller openen. Daarnaast verwarmt en bevochtigt het de zuurstof, waardoor het veel aangenamer aanvoelt. Kinderen accepteren de behandeling daardoor vaker.”
Na intensief onderzoek concludeerde Stan dat deze methode duidelijk voordelen kan hebben. Het gebruik van high flow nasal therapy (Optiflow) vermindert de kans dat de behandeling niet werkt bij kinderen met ernstige ademhalingsproblemen. Dit apparaat kan ervoor zorgen dat kinderen niet verder in ademnood komen.

Motivatie om verder onderzoek te doen
Het Catharina Ziekenhuis onderzoekt nu of en hoe deze therapie te implementeren is op de Spoedeisende Hulp. Deze vraag staat los van de prijs die Stan half oktober ontving. Tijdens het Catharina Kennis Café, een intern evenement waar verpleegkundigen hun onderzoeken presenteren, won hij de prijs in de categorie ‘opkomend talent’. Daarnaast behaalde hij de top drie van een soortgelijke prijs van de zeven ziekenhuizen onder de Santeon-vlag.
“Het ging mij niet om de prijs en de nominatie, maar de erkenning motiveert wel om verder onderzoek te doen op andere gebieden. Als verpleegkundigen werken we hard en doen we wat nodig is. Toch is het goed om soms stil te staan en kritisch te kijken naar verbeterpunten en nieuwe inzichten in de medische wereld. Zo kunnen we onze afdeling en uiteindelijk onze patiënten beter helpen.”
In de laatste weken van het jaar blikken we terug met artsen, onderzoekers en patiënten die een bijzonder 2024 hadden en kijken we vooruit naar wat 2025 brengt.