Hoe we onze patiënten thuis blijven begeleiden na een aortaklepoperatie: ‘Fijn dat iemand meekijkt’

Een operatie aan de aortaklep is ingrijpend. Patiënten blijven meestal vijf à zes dagen in het ziekenhuis en gaan daarna naar huis om te herstellen. Maar dat herstel verloopt bij iedereen anders. Om patiënten in deze periode beter te begeleiden, is het Catharina Ziekenhuis deze maand gestart met een vernieuwd zorgpad mét thuismonitoring.

Voor de operatie krijgen patiënten toegang tot een speciale app. In deze app staat alle informatie over de ingreep, de opname en het herstel. Patiënten ontvangen voedingsadviezen en beweegoefeningen om zich goed voor te bereiden. Deze zogeheten prehabilitatie helpt hen fitter de operatie in te gaan. Lees meer uitleg over thuismonitoring bij een aortaklepoperatie.

Na de operatie volgt een periode van twee weken intensieve thuismonitoring. Patiënten dragen in deze periode een slimme pleister, de Healthdot-sensor, op het lichaam. Deze sensor meet continu onder meer hartslag en ademhaling. Daarnaast vullen patiënten dagelijks vragenlijsten in over hun herstel: hoe voelen ze zich? Hebben ze pijn? Zijn ze benauwd?

Controleafspraak niet langer standaard

De data van de sensor en de ingevulde vragenlijsten worden gemonitord door een speciaal team in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Als daar iets opvallends uit blijkt, wordt contact opgenomen met de patiënt. “Veel patiënten vinden het fijn dat er na ontslag uit het ziekenhuis nog iemand met ze meekijkt”, zegt Miriam Scheurwater, arts in opleiding tot cardioloog en onderzoeker. “Dat geeft vertrouwen. ‘Ik voelde me de vorige keer thuis een beetje verloren. Nu is het een geruststelling dat er twee weken lang iemand meekijkt’, zei een patiënt tegen mij.”

Dankzij nieuwe technieken zoals videogesprekken na een bypassoperatie en nu ook thuismonitoring na een aortaklepvervanging, is een controleafspraak zes weken na de ingreep niet langer standaard. Veel patiënten voelen zich thuis al goed begeleid. Liever wél langskomen? Dat kan altijd op verzoek.

Het ziekenhuis verzamelt alle gegevens van dit vernieuwde zorgpad. Doel is om uiteindelijk te kunnen voorspellen welke patiënten meer risico lopen op complicaties of heropnames. Scheurwater: “We willen die patiënten er op tijd uithalen, zodat we sneller kunnen ingrijpen. Dat is niet alleen veiliger, het kan ook complicaties en heropnames voorkomen of beperken.”

150 patiënten per jaar

Dit vernieuwde zorgpad is voor mensen die een aortaklepvervanging krijgen. In het Catharina Ziekenhuis gaat het om ongeveer 150 patiënten per jaar. Als dit een succes blijkt, volgen op termijn ook andere hartoperaties, zoals bypasses of combinaties van ingrepen. De evaluatie van de resultaten gebeurt samen met de Technische Universiteit Eindhoven.

Dit project is onderdeel van het Waardegedreven zorg-programma van het Catharina Ziekenhuis. Binnen dit programma worden 20 verschillende aandoeningen onder de loep genomen om te onderzoeken waar we de zorg voor patiënten echt kunnen verbeteren. Waardegedreven zorg is een benadering die de kwaliteit van zorg meet aan de hand van de uitkomsten die er écht toe doen voor onze patiënten. We meten en streven naar verbeteringen op belangrijke gebieden, zoals kwaliteit van leven, overleving, opnameduur, pijnervaring, complicaties en heropnames.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden