Nieuwe opleiding leidt op tot nieuw beroep: ‘ziekenhuisarts’

Vanaf september 2012 kunnen studenten die hun Geneeskunde-studie hebben afgerond kiezen voor de vervolgopleiding tot Ziekenhuisarts. Deze nieuwe driejarige opleiding biedt basisartsen (afgestudeerden van de Geneeskunde-opleiding) die wél in een ziekenhuis willen werken, maar geen langdurige medisch specialistische opleiding (zoals Chirurgie, Neurologie, Interne Geneeskunde, etc.) willen volgen, de mogelijkheid om een generalistische medische vervolgopleiding te volgen: de nieuwe opleiding tot ‘Ziekenhuisarts’. De opleiding wordt door vier ziekenhuizen gezamenlijk ontwikkeld en aangeboden, waaronder het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Generalist in het ziekenhuis
Er is een dringende behoefte aan artsen die vanuit een generalistisch perspectief algemene ziekenhuiszorg kunnen verlenen. Tot nu toe wordt die zorg vooral verleend door jonge basisartsen zonder verdere opleiding. De nieuwe opleiding is daarom gericht op basisartsen die zich verder willen bekwamen in het uitvoeren van zorg voor patiënten die zijnopgenomen in het ziekenhuis. Tijdens deze opleiding van drie jaar staat de verdieping centraal op het gebied van de algemene medische kennis en het medisch handelen, vooral met betrekking tot algemene ziektekunde, patiëntveiligheid en continuïteit van zorg.

De grote maatschappelijke behoefte naar meer generalistisch opgeleide artsen komt voort uit de noodzaak om deze ziekenhuiszorgdoor een goed geschoolde medicus uit te laten voeren. Nu kiezen ziekenhuizen voor uitvoering van deze algemene, laag complexe zorg ofwel voor net afgestudeerde basisartsen die vaak weinig klinische ervaring en vaardigheden hebben, of voor dure en schaarse medisch specialisten. Volgens de KNMG vraagt de huidige zorg om “een betere balans tussen generalisten en specialisten, en een betere afstemming tussen (aspecten van) de zorgvraag en de zorgaanbieders die hiervoor de juiste competenties bezitten”. Dit wordt onderstreept door twee recente rapporten* die zich richten op vernieuwing van medisch specialistische opleidingen met meer functiedifferentiatie en taakherschikking.

Samenwerking
Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), het VU medisch centrum (Amsterdam) en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben gezamenlijk de opleiding tot ziekenhuisarts ontwikkeld. Het ministerie van VWS heeft daartoe subsidie beschikbaar gesteld. Doelstelling van de opgerichte Stichting Opleiding ZiekenhuisGeneeskunde (SOZG) is het efficiënt en effectief opleiden en inzetten van ziekenhuisartsen, die net zo als de Spoedeisendehulp-arts, naar verwachting van grote meerwaarde voor de ziekenhuizen zullen zijn. Niet voor niets wordt dit initiatief ondersteund door de KNMG, de NFU, STZ, NVZ, SAZ en vele wetenschappelijke verenigingen.

In september 2012 kunnen de eerste twintig assistenten-in-opleiding tot Ziekenhuisarts aan de driejarige opleiding beginnen. De bedoeling is dat er uiteindelijk jaarlijks 60 tot 80 ziekenhuisartsen in opleiding zullen zijn, verdeeld over de vier deelnemende ziekenhuizen. Erkenning voor de opleiding is inmiddels aangevraagd bij het College Geneeskundige Specialismen (CGS). Na de eerste fase waarin alleen de vier initiatiefnemers de opleiding aanbieden, zal de opleiding tot Ziekenhuisarts door opleidingsziekenhuizen in heel Nederland aangeboden worden.

Meer opties na Geneeskunde
Basisartsen konden na hun afgeronde geneeskunde-opleiding al kiezen voor een opleiding tot huisarts, medisch specialist, sociaal geneeskunde of spoedeisendehulparts. Daar komt nu dus de mogelijkheid tot ziekenhuisarts bij.

Meer informatie
Meer informatie over de inhoud van de opleiding, de aanmelding, etc. is te vinden op de website van de SOZG (Stichting Opleiding Ziekenhuis Geneeskunde), www.ziekenhuisgeneeskunde.nl.

* Het betreft hier het advies van de Raad voor de Volksgezondheid “Numerus fixus geneeskunde: loslaten of vasthouden” en de NFU-notitie “De medisch specialist van straks”.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden