Behandeling met een splint

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling met een splint

Bij pijn of bij problemen bij het bewegen van de kaak kan de arts een splint voorschrijven. In deze folder leest u meer over de behandeling met een splint. Ook vindt u nuttige tips voor een goed gebruik van de splint. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Doel van een splint

Een splint is een plaatje van kunsthars. Dit plaatje past over de tanden en kiezen en is uitneembaar. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw gebit tegen de gevolgen van knarsen, klemmen en/of tongpersen.

Tijdelijk meer last

De eerste dagen na het plaatsen van de splint kunt u meer last krijgen van uw klachten. Ook kunnen zich nieuwe klachten voordoen. Uw tanden en kiezen kunnen wat gevoeliger zijn, vooral bij het indoen van de splint, maar ook bijvoorbeeld bij het eten. U kunt zelfs het gevoel krijgen dat de tanden en kiezen een beetje los gaan staan. Ook kunt u last hebben van een droge mond of juist veel speekselaanmaak. Dit hoort allemaal bij het wennen aan een splint. Na enkele dagen merkt u dat deze aanpassingsproblemen geleidelijk minder worden. In het algemeen gaat u na enkele weken de effectiviteit van de splint ervaren.

Dragen

U draagt de splint in de nacht , wanneer u gaat slapen en ook overdag wanneer dit wenselijk is. Wij raden u aan de splint niet te dragen tijdens de maaltijd.

Verzorging en bewaren

De splint dekt uw tanden  en kiezen gedeeltelijk af. Op die plekken kan het gebit zijn zelfreinigende werk niet doen. Daarom is het extra belangrijk uw gebit en tandvlees goed te poetsen. Maak ook de splint zelf dagelijks schoon. U kunt dit het beste doen door de splint te borstelen met een vloeibare zeep en een tandenborstel. Wanneer u kalkaanslag merkt in de splint of wanneer deze voor uw gevoel opgefrist mag worden, kunt u deze reinigen door een bakje water te vullen met half lauw water en half natuurazijn, laat de splint daar ongeveer een uurtje in liggen en borstel daarna weer goed schoon.

Als u de splint niet draagt, mag u deze na het reinigen droog bewaren in een open bakje.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie
040 – 239 70 30


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden