Behandeling van stressincontinentie met Urolon (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Behandeling van stressincontinentie met Urolon (Folder)
Uw arts heeft vastgesteld dat u last heeft van stressincontinentie (SI). In deze folder leest u meer over de behandeling van stressincontinentie met vulstoffen (Urolon).
Wat is stressincontinentie?
Stressincontinentie (SI) betekent urineverlies bij normale dagelijkse activiteiten zoals hoesten, lachen, niezen, lichaamsbeweging of andere handelingen zoals zwaar tillen. Deze en andere dagelijkse activiteiten veroorzaken tijdelijke druk (stress) in de buik en de blaas.
De oorzaken van stressincontinentie zijn nog niet volledig bekend. Men denkt dat stressincontinentie veroorzaakt wordt door slappe bekkenbodemspieren. Dit zijn de spieren om de urinebuis die de urinebuis afgesloten houden tijdens momenten van verhoogde druk in de buik (lachen, lichaamsbeweging, enz.). In sommige gevallen verliezen de spiertjes van de urinebuis zelf het vermogen om hard genoeg te knijpen tijdens handelingen die druk veroorzaken. Ook een daling in de hormoonproductie bij vrouwen in de overgang kan er de oorzaak van zijn dat de urinebuis niet goed afgesloten wordt. Al deze factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van stressincontinentie.
Behandelmogelijkheden
Samen met uw uroloog heeft u besloten voor een behandeling van stress incontinentie door middel van Urolon injecties onder sedatie. Urolon is een injectie met een vulstof dat rondom de urinebuis geïnjecteerd wordt dat een vernauwend effect heeft. Dit ondersteunt het sluitmechanisme van de urinebuis waardoor u minder urine verliest.
Voorbereiding
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dit vooraf bij uw uroloog. In overleg met uw behandelend arts moet u de bloedverdunnende medicatie voor uw behandeling (mogelijk) stoppen. Dit hangt af van welke medicijnen u slikt.
- Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u 6 uur voor de behandeling niets mag eten of drinken. Tenzij anders met u is afgesproken in verband met inname van uw medicatie.
Welk middel wordt gebruikt?
Urolon is een injecteerbaar medisch hulpmiddel op basis van veel gebruikt biologisch afbreekbaar materiaal (polycaprolacton, PCL). Dit materiaal is al met succes toegepast in vele andere medische producten, zowel in Europa als in Amerika. Het is voor u belangrijk om te weten dat Urolon in Europa is goedgekeurd voor de behandeling van stressincontinentie.
Verloop van de behandeling
Op de afgesproken tijd meldt u zich op de polikliniek urologie. De verpleegkundige van het Urologisch Behandel Centrum haalt u uit de wachtkamer begeleidt u naar de behandelkamer. Daar is ook een collega van het sedatieteam aanwezig. Op de kamer mag u de onderkleding uittrekken deze worden op uw bed gelegd, waarin u na de behandeling in komt te liggen. De verpleegkundige begeleidt u naar het behandelbed. De collega van het sedatieteam begint met de voorbereidingen. Wanneer deze klaar zijn, neemt de uroloog samen met u nog een aantal gegevens door. Daarna wordt u in slaap gebracht worden en start de behandeling.
Bijwerkingen
Deze behandeling kan voor deze bijwerkingen, risico’s en/of ongemakken zorgen:
Op korte termijn
- Blaasontsteking
- Bloed in urine
- Pijn bij plassen
- Urineretentie (slappe spierwand) zodat niet alle urine uit de blaas kan worden geperst, als dit optreedt, zal dit verholpen moeten worden met behulp van eenmalige katheterisatie
- Vaker aandrang om te plassen
- Risico’s die te maken kunnen hebben met de verdoving
- Obstructie van de urinebuis (zwakke, aanhoudende stroom)
- Koorts
Lange termijn (zeldzame complicaties)
- Pijnlijke chronische ontsteking op de plaats van de injectie (periurethraal granuloom)
- (Kleine) beschadigingen aan de urinebuiswand (erosie van urinebuis)
- Verplaatsing van vulstof naar andere plek in het lichaam (Eislocatie)
- Afsluiting van bloedvat (Embolisatie)
- Verzakking van de urinebuis (Urethrale verzakking)
- Vorming van abcessen, cysten en andere gezwellen
- Het erger worden van het urineverlies
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Bent u in de vruchtbare leeftijd? Bespreek dit met uw behandelend arts.
Wat gebeurt er bij de behandeling?
U meldt zich bij het Urologische behandelcentrum (UBC), route nummer 130. Doet u thuis alvast gemakkelijke kleren aan. Op de polikliniek wordt u verzocht uw broek, onderbroek en schoenen uit te doen en te plassen. U neemt plaats op een behandelstoel met de benen in de beensteunen. Vervolgens maakt de verpleegkundige die de uroloog assisteert de uitgang van uw plasbuis schoon met gazen met water. De behandeling kan nu beginnen.
De anesthesist geeft u een infuus en u wordt voorbereid op de sedatie (de verdoving).
Hierna wordt er op drie plaatsen een hoeveelheid Urolon rondom de uitgang van uw blaas in de wand van de plasbuis gespoten. Vervolgens wordt het buisje uit uw plasbuis verwijderd. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten. U wordt na de behandeling naar de uitslaapkamer gebracht waar u even kunt herstellen van de sedatie. Het plassen kan de eerste keren na de behandeling wat branderig zijn en er kan bloed bij uw urine zitten. Dit komt door de wondjes in de plasbuis en is niet verontrustend.
Leefregels na de behandeling
Na behandeling raden we u aan om gedurende 3-4 weken na de behandeling de volgende instructies te volgen:
- Drink dagelijks 1-2 liter, voornamelijk water
- Til geen voorwerpen van meer dan 5 kilo
- Doe geen intensieve sporten
- Neem een douche in plaats van een bad
- Ga niet naar thermale baden en sauna’s
- Voorkom verstopping door uw dieet aan te passen
- Géén seksuele activiteit met vaginale penetratie
- Fiets de eerste vier weken niet
Neem in de volgende gevallen direct contact op met de behandelend arts:
- Als u koorts heeft boven de 38.5 graden
- Als u niet zelfstandig kunt urineren
- Als u last hebt van ernstig bloedverlies of pijn
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie.