Chalazion (folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Chalazion (folder)
Wat is een chalazion?
Het wordt veroorzaakt door een verstopping van de afvoer van een talgkliertje (klier van Meibom). Daardoor ontstaat er een chronische ontsteking. De talg hoopt zich op in het kliertje en het weefsel daaromheen.
Soms kan er ook een bacterie bij de chalazion komen en ontstaat er een bacteriële infectie. Het ooglid wordt dan rood, dik en pijnlijk.
Oorzaak
Als de uitgang van een kliertje verstopt raakt, kan de talg niet meer weg en hoopt dit zich op in het kliertje. Dan ontstaat er een bultje. Het is een steriele ontsteking. Soms is er sprake van een bacteriële ontsteking (infectie).
Verschijnselen
Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid en niet in de rand van het ooglid zoals bij een ‘strontje’ (hordeolum). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.
Diagnose
Door het ooglid om te klappen, kan de oogarts zien of er een chalazion (gerstenkorrel) of een hordeolum aanwezig is.
Behandeling
Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een schone zakdoek of washand, gedrenkt in warm water, op het aangedane ooglid. U kunt ook onder de warme douche het aangedane ooglid ook masseren.
Een secundaire infectie kan met antibiotische en evt. corticosteroïd oogdruppels worden behandeld. De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden.
Indien dit niet mogelijk is, verwijderen we het chalazion, onder lokale verdoving, door middel van een klein sneetje aan de binnenzijde van het ooglid. Daarna geven we een wat drukkend verband met oogzalf .
De oogarts geeft aan welke behandeling in uw geval het meest geschikt is.
Een chalazion kan eenmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Het is dus van belang dat, als u eenmaal een chalazion heeft gehad, u de ooglid hygiëne blijft toepassen.
Opleidingsziekenhuis
Opleidingsziekenhuis Dit is een vast tekstdeel dat bij iedere folder over onderzoek, operatie, behandeling terugkomt: Opleidingsziekenhuis Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.
Afspraak
Als u op de afspraak komt, verwijderen we het chalazion niet meteen. U wordt hierover gebeld door een medewerker van de poli, deze boekt de afspraak in op een spreekuur voor kleine chirurgische ingrepen. Gebruikt u bloedverdunners, wilt u dit dan van tevoren melden bij de medewerker.
U hoeft voor de ingreep niet nuchter te blijven.
Verhinderd
Kunt u niet naar een afspraak komen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de polikliniek Oogheelkunde in het Catharina Ziekenhuis. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.
Meer informatie
De volgende website kunt u raadplegen voor meer informatie: www.oogartsen.nl.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Polikliniek oogheelkunde 040 – 239 72 00
Spoedeisende Hulp 040 – 239 96 00
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Oogheelkunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/oogheelkunde