Endo-Sponge® behandeling in de dikke darm (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Endo-Sponge® behandeling in de dikke darm (Folder)
In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Als dit voor u het geval is, informeert de arts u hierover.
Behandeling middels een Endo-Sponge®
Uw endeldarm is gedeeltelijk of helemaal verwijderd. Helaas is er vervolgens een complicatie opgetreden, waardoor een holte is ontstaan die niet goed geneest. Dit komt doordat deze holte niet goed schoongespoeld kan worden. Om dit te verhelpen wordt u behandeld met een Endo- Sponge® oftewel een spons in deze holte. De behandeling vindt plaats op de afdeling Endoscopie.
Hoe werkt een Endo-Sponge®?
Een Endo-Sponge® wordt in de holte ingebracht via uw anus en is met een slangetje verbonden aan een vacuümpot (Redyrob®). Het vuil uit de holte komt via het slangetje terecht in de vacuümpot, die u bij u draagt. Op deze manier wordt de holte schoongehouden, wat het herstel bevordert. De spons wordt een tot twee keer per week vervangen. Geleidelijk wordt de holte steeds kleiner, tot deze uiteindelijk dichtgroeit. De behandeling varieert van een paar weken tot een paar maanden. Dit hangt af van de omvang van de holte en het tempo van het genezingsproces. Hieronder ziet u stapsgewijs hoe de Endo-Sponge wordt geplaatst.
Voorbereiding voor de behandeling
- Wij vragen u 6 uur voor de behandeling niets meer te eten, u mag nog wel heldere dranken drinken.
- Wij vragen u 3 uur voor de behandeling nuchter te blijven, dit ivm het roesje dat u tijdens de behandeling krijgt.
- Vraag een familielid of kennis om u na de behandeling naar huis te brengen. In verband met de gegeven medicatie (roesje) mag u de dag van de behandeling niet meer deelnemen aan het verkeer.
- Wij adviseren u om makkelijke en loszittende kleding te dragen.
- Breng extra ondergoed en/of stomamateriaal mee.
De behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich 45 minuten voor de afspraak aan de balie van de afdeling Endoscopie. Hierna neemt u plaats in de wachtkamer waar een verpleegkundige van de afdeling Kortverblijf & dagverpleging u komt ophalen. Die zorgt ervoor dat u op een brancard komt te liggen, een infuusnaald krijgt en doet ook evt. andere noodzakelijke handelingen ter voorbereiding.
Als u komt om een Endo-Sponge® te wisselen, krijgt u een verdovende vloeistof ingespoten in de huidige spons. Hierdoor gaat het verwijderen makkelijker. Daarna wordt u opgehaald door de endoscopieverpleegkundige.
Op de scopie kamer zelf:
- wordt u aangesloten aan de bloeddrukmeter;
- krijgt u een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
- wordt u voor het onderzoek in de goede houding gelegd, op uw linkerzijde;
De arts dient vervolgens de medicijnen voor het roesje toe waarna het onderzoek begint. Door het roesje ervaren de meeste mensen het onderzoek als niet vervelend. U ligt tijdens de behandeling met opgetrokken knieën op uw linkerzij, op een onderzoeksbed.
Als u komt voor een wissel van de spons verwijdert de arts deze eerst. Vervolgens wordt er een endoscoop via de anus naar binnengebracht. Dit kan een drukkend gevoel of kramp veroorzaken, omdat er lucht in de darm geblazen wordt.
De arts beoordeelt de holte en plaatst indien nodig direct een nieuwe spons. Wanneer deze nieuwe spons wordt aangesloten op de vacuümpot, kan dit soms een pijnlijk gevoel geven in de holte dat na enkele minuten afzwakt. De slang wordt vastgeplakt op uw been of bil, zodat u mobiel bent en zich veilig kunt bewegen. Het plaatsen/wisselen van de Endo-Sponge® duurt gemiddeld 20 minuten.
Na de behandeling
Verblijf
Als het onderzoek klaar is, gaat u weer terug naar de afdeling Kortverblijf & Dagverpleging. Op deze afdeling blijft u maximaal één uur, totdat het roesje is uitgewerkt.
Pijn
Gedurende de eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt doordat er tijdens de behandeling lucht in de darm wordt geblazen. Daarnaast kan er door de vacuüm therapie een stekende pijn ontstaan in de buik. Bij pijn mag u tot 4 keer daags 1000 mg paracetamol innemen.
Eten en drinken
Na de behandeling mag u alles weer eten en drinken.
Wanneer neemt u direct contact op?
Hevige pijn of koorts na de behandeling
Neem direct contact op met de verpleegkundig specialist van de chirurgie als u:
- hevige buikpijn krijgt
- koorts heeft boven de 38 graden
- of u zich algeheel ziek voelt.
Dit kan op het telefonisch spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur via 040 – 239 68 11. Of bij spoed via: 040 – 239 6822
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH): 040 – 239 96 00
Heeft u problemen met de vacuümpot of Endo-Sponge?
Neem direct contact op met afdeling Endoscopie voor het aansluiten van een nieuwe pot wanneer:
- de blauwe markering van de pot helemaal tot onderen is gedaald, dit betekent dat het vacuüm er af is;
- de pot vol is;
- de aansluiting van de spons op de aansluiting van de pot heeft losgelaten.
Afdeling Endoscopie
040 – 239 87 85 (ma t/m vrij tussen 08.30 en 16.30 uur)
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH): 040 – 239 96 00
Verhinderd
Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten of de afdeling Endoscopie.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Afdeling Endoscopie
040 – 239 87 85 (ma t/m vrij tussen 08.30 en 16.30 uur)
Verpleegkundig specialist chirurgie
040 – 239 68 11 (ma t/m vrij tussen 9.00 en 10.00 uur)
Of bij spoed via: 040 – 239 68 22
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH): 040 – 239 96 00 (in dringende gevallen).
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten