Gehooronderzoek (audiometrie)

Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Gehooronderzoek (audiometrie)

Er bestaan verschillende vormen van gehooronderzoek.

Toonaudiometrie

U krijgt een koptelefoon op. Via de koptelefoon krijgt u pieptonen te horen van verschillende toonhoogtes. Deze pieptonen zullen in het begin luid genoeg zijn, maar deze worden steeds zachter gemaakt. U wordt gevraagd om op een knop te drukken op het moment dat u een pieptoon hoort. Bij het onderzoek gaat het om het vastleggen van de zachtste geluiden die u kunt horen (de ‘hoordrempel’). Elk oor wordt afzonderlijk getest.

Bij kinderen wordt vaak een ‘muizenvangspel’ gespeeld; zij krijgen ‘piepende muisjes’ te horen via de koptelefoon. Door een druk op de knop kunnen zij de muis ‘vangen’.

Meestal krijgt u ook een blokje achter het oor geplaatst, waardoor eveneens pieptonen gehoord kunnen worden. Op het andere oor wordt dan ruis aangeboden waar u niet op moet letten; u hoeft alléén op de knop te drukken als er een pieptoon klinkt.

Het afnemen van een toonaudiogram duurt ongeveer 20 minuten.

Spraakaudiometrie

Soms wordt een spraakaudiogram afgenomen. Bij spraakaudiometrie krijgt u korte woorden te horen via de koptelefoon. Deze woorden worden steeds zachter gemaakt. Het is de bedoeling dat u de woorden zo nauwkeurig mogelijk naspreekt. Wanneer u niet het hele woord verstaat, maar wel een gedeelte daarvan, dan mag u dat ook zeggen.

Wanneer het spraakaudiogram wordt afgenomen is dit meestal in combinatie met een toonaudiogram. Afname duurt dan ongeveer 40 minuten.

UCL

Wanneer u een hoortoestel draagt of dit mogelijk gaat dragen, wordt een UCL-meting afgenomen. Bij deze meting wordt gekeken op welk moment een toon als ‘onaangenaam luid’ wordt ervaren. Er worden pieptonen aangeboden die in luidheid toenemen. U wordt gevraagd om op de knop te drukken wanneer u de pieptoon als ‘oncomfortabel luid’ ervaart.

Tympanometrie

In sommige gevallen wil de KNO-arts graag de beweeglijkheid van het trommelvlies onderzoeken. Dit onderzoek wordt niet standaard afgenomen. Een goed functionerend trommelvlies beweegt bij het aanbrengen van luchtdrukveranderingen. Tympanometrie meet de beweeglijkheid van het trommelvlies. U krijgt een dopje in uw oor. U hoort hierdoor een bromtoon en voelt de druk in uw oor variëren. U hoeft zelf niets te doen. Wel is het belangrijk dat u niet slikt of praat op het moment dat het dopje in uw oor zit. Dit duurt slechts enkele seconden.

De afname van een tympanogram  duurt ongeveer 5 minuten.

Oto-akoestische Emissies (OAE)

Oto-akoestische emissies (OAE) zijn geluiden die door het binnenoor worden geproduceerd als reactie op geluid. De OAE-test is een eenvoudige, pijnloze manier om gehoorverlies op te sporen, vooral bij pasgeboren baby’s en jonge kinderen, maar ook volwassenen.

Hoe werkt de OAE-test?

Een klein oordopje met een microfoon wordt in de gehoorgang geplaatst. Dit oordopje zendt geluiden uit en vangt de reacties van het binnenoor op.

Uitslag

Na het onderzoek heeft u in de meeste gevallen nog een afspraak bij de KNO-arts. Tijdens dat bezoek zal de uitslag van het gehooronderzoek met u worden besproken.

Waar?

Het gehooronderzoek vindt plaats op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde/Audiometrie. Meld u aan en neem daarna plaats in de wachtruimte.

Verhinderd?

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent, dan wordt u vriendelijk verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met de polikliniek KNO (040-239 71 30). In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een coassistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de behandeling? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek KNO.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek KNO
040 – 239 71 30

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/keel-neus-en-oorheelkunde


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden