PET/CT-scan met contrast CT (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
PET/CT-scan met contrast CT (Folder)
Binnenkort heeft u een afspraak voor een PET/CT-scan op de polikliniek Nucleaire geneeskunde van het Catharina Ziekenhuis. Het onderzoek kan alleen doorgaan als u zich aan een aantal voorbereidingen houdt. Daarom is het belangrijk dat u de aanwijzingen in deze folder nauwkeurig opvolgt. In deze folder maken wij onderscheid tussen patiënten met suikerziekte en patiënten zonder suikerziekte. Ook vindt u in deze folder informatie over het verloop van het onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier wordt beschreven.
Wat is een PET/CT-scan?
In een PET/CT-scan worden PET (Positron Emissie Tomografie) en CT (Computer Tomografie) gecombineerd. Deze twee technieken vullen elkaar aan.
PET is de afkorting van Positron Emissie Tomografie. PET geeft informatie over de stofwisseling van weefsels. Hiervoor wordt een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten die wordt opgenomen door de te onderzoeken weefsels. Deze stof heet: ’18-Fluorodeoxyglucose (FDG)’. De radioactieve stof zendt straling uit die door het PET-onderdeel van de camera wordt opgevangen en verwerkt tot beeld.
CT is de afkorting van Computer Tomografie. CT maakt gebruik van röntgenstraling en geeft informatie over de structuur van weefsels.
Wat is een contrast CT?
Dit is een CT waarbij jodiumhoudend contrastvloeistof wordt ingespoten via een infuus in de arm. Deze vloeistof kleurt de organen en bloedvaten aan, waardoor deze op de afbeelding beter te onderscheiden zijn van elkaar.
Voorbereidingen
Belangrijk
Het is belangrijk dat u de aanwijzingen in deze folder nauwkeurig opvolgt. Als u niet of onvoldoende voorbereid bent, dan kan het onderzoek niet doorgaan. Aan de hand van de scan brengen wij de suikerstofwisseling in het lichaam in beeld. Als er vóór het onderzoek te veel suiker in uw lichaam aanwezig is, wordt de scan onduidelijk. Daarom zijn er voorbereidingen en gelden er speciale aanwijzingen voor mensen met suikerziekte.
Heeft u suikerziekte? Leest u dan ook de informatie onder het kopje ‘Extra voorbereiding voor patiënten met suikerziekte’.
- U mag vanaf zes uur voor het onderzoek niet meer eten. Dit geldt ook voor sondevoeding.
- Als u een koolhydraatvrij dieet moet volgen voor de PET/CT-scan, dan moet u 12 uur nuchter zijn.
- De dag vóór en de dag van het onderzoek mag u zich niet zwaar lichamelijk inspannen.
- Vanaf zes uur voor het onderzoek mag u alleen water of koffie en thee zonder melk, suiker en andere zoetstoffen drinken. Andere dranken zijn niet toegestaan.
- In de twee uren voor uw afspraak moet u één liter water drinken. Dit zijn ongeveer zes glazen.
- Het gebruik van verdikkingsmiddel is niet toegestaan. Indien u niet kunt drinken zonder het gebruik van verdikkingsmiddel, dan blijft u vanaf 6 uur vóór het onderzoek volledig nuchter.
- U kunt thuis alvast beginnen met drinken.
- U mag gewoon plassen.
- 24 uur vóór en 24 uur na toediening van het jodiumhoudende contrastvloeistof moet het gebruik van NSAID’s gestaakt worden. NSAID’s zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. De lijst met NSAID’s vindt u op de volgende pagina. Overige medicijnen mag u wel innemen met een beetje water.
- Als u een infuus heeft, mag er vanaf minimaal zes uur voorafgaand aan het onderzoek geen glucose bevattende vloeistof toegediend worden.
- Kleed u warm aan. Het is belangrijk dat u het niet koud heeft als u aan het onderzoek begint.
- Draag kleding met zo min mogelijk metalen onderdelen zoals ritssluitingen, metalen knopen en een beha met beugel.
- Draag geen sieraden en doe piercings uit.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met de polikliniek Nucleaire geneeskunde.
Lijst met NSAID’s
Diclofenac (ook: Cataflam, Voltaren, Arthrotec) | Profifenazon (ook: Saridon) |
Ibuprofen (ook: Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, Spridifen, Zafen) | Ketoprofen (ook: Rilies) |
Indometacine | Piroxicam |
Naproxen (ook: Aleve, Vimovo | Nabumeton (ook: Mebutan) |
Tiaprofeenzuur (ook: Surgam) | Meloxicam |
Metamizol (ook: Novalgin) | Fenylbutazon |
Fluriprofen (ook: Strepfen) | Dexketoprofen (ook: Stadium) |
Aceclofenac (ook: Biofenac) |
Extra voorbereiding voor patiënten met suikerziekte
Bent u suikerpatiënt? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Nucleaire geneeskunde. Er gelden extra voorbereidingen voor u rondom het gebruik van uw medicatie. Daarnaast moet uw bloedsuiker op de afspraaktijd lager zijn dan 10 mmol/L, om de PET/CT-scan door te kunnen laten gaan.
Waar meldt u zich?
U meldt u zich 15 minuten vóór uw afspraaktijd bij de polikliniek Nucleaire geneeskunde. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
Het onderzoek
Als u aan de beurt bent, komt een medisch nucleair werker (laborant van de afdeling Nucleaire geneeskunde) u ophalen in de wachtkamer. In de voorbereidingsruimte komt u in een comfortabele stoel te zitten die naar uw wensen kan worden ingesteld.
Er wordt een infuusnaald ingebracht in uw arm. De naald verwijderen wij, maar de kunststof canule van het infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten. Wij meten uw bloedsuikerwaarde. Als deze goed is, dienen wij via het infuus de radioactieve stof toe. U merkt niets van de ingespoten radioactieve stof. U wordt er niet slaperig van en uw rijvaardigheid wordt er niet door beïnvloed. De radioactieve stof moet ongeveer 1 uur inwerken. Het is belangrijk dat u tijdens de inwerktijd van de radioactieve stof zo stil mogelijk in de stoel blijft zitten en niet praat. U mag eventueel wel naar muziek luisteren via onze radio of uw eigen telefoon of mp3-speler.
Afhankelijk van de reden waarom we het onderzoek bij u uitvoeren, krijgt u via het infuus mogelijk ook nog een plasmiddel toegediend. Dit is een medicijn dat ervoor zorgt dat uw nieren harder gaan werken en u vaker moet plassen. U mag gewoon naar het toilet tijdens het inwerken van de radioactieve stof.
Het maken van de scan
Als de radioactieve stof is ingewerkt, maken wij in de onderzoeksruimte de PET/CT-scan. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden. Het is wel belangrijk dat u metalen voorwerpen, zoals sieraden en kleding met metalen knopen of een rits verwijdert. De medisch nucleair werker die het onderzoek uitvoert, bespreekt dit met u.
Vervolgens gaat u liggen op het onderzoeksbed. Het bed schuift langzaam door de PET/CT-camera. Via een intercom kunnen wij u tijdens de scan horen en zo nodig met u praten. Het is zeer belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen, omdat de scan anders mislukt. Het maken van de scan duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Na de PET/CT-scan komt de medisch nucleair werker weer bij u om het contrastmiddel aan te sluiten op uw infuusnaald. Vervolgens maken wij de CT met contrastmiddel. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Van het contrastmiddel kunt u over uw hele lichaam een warm gevoel krijgen en een vieze smaak in de mond proeven. Deze verschijnselen verdwijnen na een paar minuten.
Nadat gecontroleerd is of de scans voldoende informatie opleveren, kunt u naar huis. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. Er zijn geen risico’s of bijwerkingen aan het onderzoek verbonden.
Nazorg
Wij raden u aan om na het onderzoek de rest van de dag veel te drinken. Hierdoor raakt u zowel de contrastvloeistof als de radioactieve vloeistof weer snel kwijt via de urine.
De uitslag
De beelden van de scan worden digitaal opgeslagen en bewerkt. Aan de hand van deze beelden maakt de nucleair geneeskundige (arts van de afdeling Nucleaire geneeskunde) een verslag dat naar wij naar uw behandelend arts sturen. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende polikliniekbezoek.
Bent u verhinderd?
Een PET/CT-scan is een kostbaar onderzoek. Daarom is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent voor uw afspraak, anders kan het onderzoek niet doorgaan. Kunt u om dringende reden uw afspraak niet nakomen? Neem dan tenminste twee werkdagen vóór het onderzoek contact op met de polikliniek Nucleaire geneeskunde, maar bij voorkeur zo spoedig mogelijk. Dan kunnen wij de speciaal voor u bestelde radioactieve stof op tijd annuleren.
Soms komt het voor dat de radioactieve stof niet aan de gestelde eisen voldoet, waardoor de levering vertraagd of zelfs geannuleerd kan worden. Hierdoor kan het voorkomen dat wij uw onderzoek moeten uitstellen of op het laatste moment afzeggen, soms zelfs als u al onderweg bent of al in het ziekenhuis aanwezig bent. Helaas hebben wij hier geen invloed op. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft, mocht deze situatie zich voordoen.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Nucleaire geneeskunde.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Polikliniek Nucleaire geneeskunde
040 – 239 86 00
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Nucleaire geneeskunde vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/nucleairegeneeskunde