Plexus Coeliacus (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Plexus Coeliacus (Folder)
Deze folder is bedoeld voor mensen met een blokkade van de plexus coeliacus. De anesthesioloog-pijnspecialist voert deze behandeling uit.
Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Roept deze brochure vragen op over uw behandeling, stel deze dan gerust aan uw pijnspecialist.
Wat is een plexus coeliacus blokkade?
De plexus coeliacus blokkade is een blokkade van een zenuwnetwerk in de bovenbuik. Dit zenuwnetwerk wordt in medische termen “plexus coeliacus” genoemd. Een blokkade van de plexus coeliacus kan worden toegepast bij ernstige pijnklachten ten gevolge van kanker van de bovenbuikorganen, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Bij de meeste patiënten treedt na de blokkade een goede pijnvermindering op. U moet rekenen op een opname van een tot drie dagen.
De behandeling
De behandeling vindt in principe plaats onder plaatselijke verdoving. Soms is het nodig om een licht roesje toe te dienen. De pijnspecialist bespreekt dit samen met u. Voorafgaand aan de behandeling wordt er een infuus ingebracht.De behandeling duurt ongeveer een half uur. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Onder röntgendoorlichting wordt er een naald geplaatst die via de rug wordt ingebracht. Door het gebruik van röntgenapparatuur kan de plaatsing van de naald zeer nauwkeurig plaatsvinden. Er wordt een contrastvloeistof ingespoten om de positie van de naald te controleren. Vervolgens wordt een behandelvloeistof rondom het zenuwnetwerk gespoten. Deze behandelvloeistof zorgt ervoor dat de pijnsignalen geblokkeerd worden.
Bijwerkingen
1. Diarree is een vaak voorkomende bijwerking van deze behandeling.
2. U kunt de eerste dagen na de behandeling bij plotseling rechtop komen, even duizelig zijn. Het is belangrijk dat u de eerste dagen rustig overeind komt en even blijft zitten voordat u opstaat.
Complicaties
Ondanks zeer zorgvuldig handelen bestaat er een kleine kans op complicaties.
1. Het is mogelijk dat u onverwacht allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof, dit kan betekenen dat u jeuk, huiduitslag en/of kortademigheid krijgt.
2. Het is zeldzaam dat er een bloeding of infectie optreedt.
3. Het is zéér zeldzaam dat er een dwarslaesie (gedeeltelijke verlamming van de benen) optreedt.
Resultaat
Het resultaat van de blokkade is pas één of twee dagen na de behandeling duidelijk. Bij de meeste patiënten treedt na de blokkade een goede pijnvermindering op. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan en kan zonodig herhaald wor-den. Bij een aantal patiënten is een herhaling van de behandeling nodig.
Nazorg
Na de behandeling gaat u nog ongeveer 30 minuten naar de uitslaapkamer. Hier wordt uw bloeddruk en hartslag frequent gemeten en kan het eventuele roesje uitwerken. Na ongeveer 30 minuten plaatsen we u weer terug naar de verpleegafdeling. Voor deze behandeling blijft u een nacht opgenomen. In overleg met de pijnspecialist wordt bekeken of uw pijnstilling moet worden aangepast. In principe mag u de ochtend na de behandeling weer naar huis na controle door de pijnspecialist of de verpleegkundig pijnconsulent.
Let op!
- Op de dag van de behandeling moet u nuchter blijven. Dat betekent dat u vanaf 00.00 uur op de dag van de behandeling niet meer mag eten drinken en roken. Medicijnen mogen wel worden ingenomen, met uitzondering van de medicijnen waarvan de arts heeft gezegd dat ze in verband met de behandeling gestaakt moeten worden.
- Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt, zoals acenocoumarol (Sintromitis) of fenprocoumon (Marcoumar) waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, inclusief uw pijnstillers, dan moet u hier enkele dagen (twee tot zeven dagen afhankelijk van het medicijn) voor de behandeling mee stoppen. Dit gebeurt in overleg met uw arts. Voorafgaand aan de behandeling wordt uw bloed (INR waarde) gecontroleerd. Als de stollingswaarden van het bloed onverhoopt niet in orde zijn dan stellen wij de behandeling uit naar een andere datum. In overleg met de trombosedienst start u ’s avonds weer met uw antistollingsmiddelen.
- Als u andere medicijnen gebruikt om uw bloed minder stolbaar te maken, zoals acetylsalicylzuur, plavix etc., dan moet u met uw arts overleggen hoelang dit gestaakt moet worden.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen?
Aarzel dan niet om te bellen naar de polikliniek Pijngeneeskunde. Vragen kunt u ook bespreken met uw behandelend pijnspecialist.
Als u om dringende redenen uw afspraak niet kunt nakomen, geef dit dan door aan de polikliniek.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Polikliniek Pijngeneeskunde
040 – 239 85 00
Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Pijngeneeskunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/pijngeneeskunde