Schildklierkanker (Video)

Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Schildklierkanker (Video)

Chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen opereert samen met arts-assistent in opleiding tot chirurg Guusje Vugts een verdachte knobbel in de rechter schildklierkwab om te onderzoeken of het schildklierkanker is.

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat het lichaam van schildklierhormonen voorziet. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker. De meest voorkomende vormen (85 procent van alle gevallen) zijn het papillair schildkliercarcinoom en het folliculair schildkliercarcinoom. Deze zijn goed te behandelen met over het algemeen een hele grote kans op genezing.

Bloedonderzoek, echo en punctie

Wanneer de huisarts doorverwijst met een verdenking op schildklierkanker, krijgen patiënten allereerst bloedonderzoek en wordt een echografie gemaakt van de hals en vindt een punctie plaats. “Dat hebben we bij deze patiënt ook gedaan. We hebben de knobbel aangeprikt en uit deze punctie was er een twijfel of de knobbel goed- of kwaadaardig was”, legt chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen uit.

Zeldzame aandoening

Schildklierkanker is een relatief zeldzame aandoening. Nieuwenhuijzen: “Veel volwassen hebben een voelbare knobbel in de schildklier. De meeste knobbels zijn gelukkig goedaardig. Deze knobbel zat in de rechter schildklierkwab. En omdat we niet met zekerheid konden zeggen dat deze knobbel goedaardig was, hebben we een zogenaamd diagnostische operatie uitgevoerd waarbij we een deel van de schildklier hebben verwijderd, een zogenaamde hemithyreoïdectomie. Bij deze operatie wordt de helft van de schildklier verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt daarna onder de microscoop bekeken en de patholoog geeft dan uiteindelijk uitsluitsel. Als blijkt dat de knobbel kwaadaardig is, moet de andere helft van de schildklier ook nog verwijderd worden.”

Operatie

De chirurg maakt tijdens de operatie een dwars sneetje in de hals, ongeveer 3 centimeter boven het borstbeen. “We zetten het sneetje twee vingers boven het kuiltje in de hals. Het operatiegebied valt mee, het geneest meestal erg mooi maar de operatie is precisiewerk. Er zitten veel kwetsbare structuren in de hals zoals bijvoorbeeld de zenuw naar stembanden en de bijschildkliertjes. Die liggen achter de schildklier en die wil je niet beschadigen”, aldus dr. Nieuwenhuijzen.

(Bron: Trauma Centrum | deze video is eerder uitgezonden in november 2017 op SBS6)


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden