Wat is schildklierkanker?

Bij schildklierkanker (schildkliercarcinoom) is er een kwaadaardig gezwel in  uw schildklier, een vlindervormig orgaan in de hals dat het lichaam van schildklierhormoon voorziet. Het schildklierhormoon is belangrijk voor allerlei functies in het lichaam, zoals de stofwisseling.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in schildklierkanker

 • Expertisecentrum in de behandeling van schildklierkanker. Met toegewijde specialisten, zeer ervaren chirurgen en gespecialiseerde behandelingen.
 • Patiënten uit de hele regio kunnen in ons ziekenhuis terecht voor de behandeling. Ook kunt u een second opinion aanvragen in ons ziekenhuis.
 • Alle behandelingen voor schildklierkanker op één locatie.
 • Wetenschappelijk onderzoek naar schildklierkanker om zo patiënten steeds beter te kunnen behandelen.

Alle behandelingen voor schildklierkanker op één plek

Het Catharina Ziekenhuis biedt alle behandelingen die er zijn om schildklierkanker te behandelen aan. U kunt hier terecht voor een schildklieroperatie, behandeling met radioactief jodium en eventueel voor bestraling (radiotherapie). Vaak kunt u al op korte termijn worden behandeld.

Zorgpad

De diagnose en behandeling van schildklierkanker bestaan uit verschillende stappen. Dit hele traject noemen we in het ziekenhuis een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad schildklierkanker horen.

 • Symptomen die kunnen wijzen op schildklierkanker zijn:

  • een knobbel die plotseling is ontstaan in de schildklier
  • een plotseling vergrote schildklier
  • onverklaarbare heesheid
  • verharding van de schildklier
  • vergrote lymfeklieren in de hals
 • Als u klachten heeft die mogelijk wijzen op schildklierkanker, krijgt u:

  • een bloedonderzoek
  • een echo van de hals
  • tijdens de echo wordt vaak een punctie gedaan, hierbij wordt gekeken of er voldoende cellen voor onderzoek zijn.

  In veel gevallen is het hierna nog niet helemaal zeker of het om schildklierkanker gaat. Daarom voert de chirurg vaak een diagnostische operatie uit. Hierbij wordt een deel van de schildklier verwijderd. Het verwijderde schildklierweefsel wordt onder de microscoop onderzocht.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een regionaal multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van alle specialisten wordt daarbij meegenomen. Het gaat hierbij om: endocrinologen, verpleegkundig specialist, nucleair geneeskundigen, chirurgen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen.

  Samen beslissen over de beste behandeling

  Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts.

  Bij schildklierkanker gaat het vaak om de beslissing of over het wel of niet verwijderen van de hele schildklier. En over het wel of niet inzetten van een behandeling met radioactief jodium. Alle keuzes hebben hun voor- en nadelen. U beslist uiteindelijk samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • Bij schildklierkanker is vaak een operatie nodig. Hierbij wordt de schildklier helemaal of deels weggehaald. Soms moeten ook lymfeklieren in de hals worden verwijderd, als daar uitzaaiingen in zitten. Als  de hele schildklier wordt verwijderd, volgt vaak een behandeling met radioactief jodium.

  Als de schildklier helemaal wordt weggehaald kan het lichaam geen schildklierhormoon meer produceren. In dat geval zal het voortaan nodig zijn om schildklierhormoon in tabletvorm te slikken.

 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verwerken van uw diagnose, het  verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

  AYA-zorg voor jongvolwassenen met kanker

  Schildklierkanker is een ziekte die relatief jonge mensen treft; 16% van alle patiënten met schildklierkanker is tussen de 18 en 35 jaar. Als jongvolwassene met kanker (AYA) heb je naast normale vragen over kanker en de behandeling ervan ook veel andere vragen. Bijvoorbeeld over opleiding, werk, voeding, relaties, vruchtbaarheid of seksualiteit. Het Catharina Ziekenhuis heeft een AYA-team waarbij je met dit soort vragen terecht kunt.

Samenwerking in de regio

Om ervoor te zorgen dat de behandeling van schildklierkanker overal in de regio van hoog niveau is, werken de specialisten van het Catharina Ziekenhuis samen met specialisten uit verschillende ziekenhuizen. Deze samenwerking heet het Schildkliernetwerk. Elke week hebben onze specialisten een multidisciplinair overleg (MDO) met artsen uit het: Anna Ziekenhuis, Bernhoven, Elkerliek, Máxima MC en SJG Weert. Voor schildklierkankeroperaties en de behandeling met radioactief jodium worden patiënten naar ons ziekenhuis verwezen. 

Het Catharina Ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Binnen OncoZON zijn onze specialisten actief in de werkgroep schildklierkanker. Doel is om de kwaliteit van zorg overal hoog en gelijk te houden. 

Lees meer over onze samenwerkingen voor de behandeling van kanker.

Onderzoek naar kanker

Binnen het Catharina Ziekenhuis voeren wij continu onderzoek uit naar de beste behandeling van kanker. Dit geldt ook voor schildklierkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan wetenschappelijke studies. Informeer hiervoor bij uw behandelend arts of uw casemanager. Op dit moment gaat het onder meer om de volgende onderzoeken:

 • Watch trial, om tot betere zorg voor patiënten met schildklierkanker te komen.
 • Ons ziekenhuis is een van de ziekenhuizen dat meedoet aan het COMBO onderzoek. Dit is een onderzoek rondom het samen beslissen bij schildklierkanker.

Meer informatie over schildklierkanker

Veelgestelde vragen

 • Er zijn 4 verschillende soorten schildklierkanker:

  • Papillair schildklierkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van schildklierkanker. Het ontstaat in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van schildklierhormonen en heeft meestal een goede prognose.
  • Folliculair schildklierkanker. Dit is de op één na meest voorkomende vorm van schildklierkanker. Het ontstaat in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van schildklierhormonen en heeft over het algemeen ook een goede prognose.
  • Medullaire schildklierkanker. Dit type schildklierkankerkanker ontstaat in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van calcitonine, een hormoon dat de calciumspiegel in het bloed reguleert. Over het algemeen heeft MTC een slechtere prognose dan papillair of folliculair schildklierkanker.
  • Anaplastische schildklierkanker. Dit is een zeldzame en agressieve vorm van schildklierkanker die zich snel verspreidt naar andere delen van het lichaam en een slechte prognose heeft.

  Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor de behandeling van alle soorten schildklierkanker. Voor heel zeldzame vormen van medullaire en anaplastische schildklierkanker overleggen we regelmatig met andere expertisecentra over wat de beste behandeling voor u is, en waar deze het beste plaats kan vinden.

 • De overlevingskansen bij schildklierkanker hangen af van verschillende factoren, zoals het type schildklierkanker, het stadium van de kanker op het moment van de diagnose en uw algemene gezondheid. Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor schildklierkanker goed.

 • Of u schildklierhormoon moet gebruiken na een operatie aan de schildklier hangt af van de operatie en uw resterende schildklierfunctie. Als u schildklier is verwijderd of niet meer (goed) werkt, maakt het lichaam niet genoeg schildklierhormoon aan. Om dit hormoon te vervangen moet u schildkliermedicatie slikken, meestal voor de rest van u leven. Als u schildklier of een gedeelte van uw schildklier nog voldoende werkt, is schildkliermedicatie (meestal) niet nodig.

 • Bij patiënten met schildklierkanker die een volledige schildklierverwijdering hebben ondergaan, is er een kans dat de bijschildkliertjes zijn beschadigd of verwijderd. Hierdoor kan het calciumniveau in het bloed dalen. Om dit te voorkomen, kunt u mogelijk kalktabletten krijgen om het kalkgehalte in het bloed op peil te houden. Als dit nodig is, wordt dit met u besproken door uw arts.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden