Schildklierkanker
Schildklierkanker (schildkliercarcinoom) is kanker van de schildklier, een vlindervormig orgaan dat het lichaam van schildklierhormonen voorziet.
De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker. De meest voorkomende vormen (85 procent van alle gevallen) zijn het papillair schildkliercarcinoom en het folliculair schildkliercarcinoom. Deze zijn goed te behandelen met over het algemeen een hele grote kans op genezing.
Onderzoek
Wanneer bij u de verdenking schildklierkanker bestaat, krijgt u altijd een bloedonderzoek, een nauwkeurige echografie van de hals en vaak ook een punctie. In veel gevallen is het hierna nog niet 100 procent zeker of het om schildklierkanker gaat. Daarom wordt vaak een zogenaamde diagnostische operatie uitgevoerd, waarbij een deel van de schildklier wordt verwijderd. De operatie is dan bedoeld om het verwijderde weefsel onder de microscoop te onderzoeken. Omdat er een deel van de schildklier blijft staan, hoeft u na deze ingreep in het algemeen geen schildklierhormoontabletten te gebruiken.
Behandeling
Wordt de diagnose schildklierkanker gesteld, dan is een operatie nodig, waarbij bijna altijd de hele schildklier verwijderd wordt. U blijft na de operatie minimaal 1 nacht in het ziekenhuis. Na de operatie volgt vaak een behandeling met radioactief jodium. U slikt dan één keer een capsule met radioactief jodium en verblijft vervolgens enkele dagen op een speciale verpleegafdeling van het ziekenhuis. Heel soms is ook nog bestraling (radiotherapie) nodig. Als de schildklier helemaal wordt verwijderd moet daarna voor de rest van uw leven schildklierhormoon vervangende medicijnen worden gebruikt.