Screening saturatie (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Screening saturatie (Folder)
Wat is een saturatiemeting?
Een saturatiemeting is een eenvoudige, snelle en pijnloze manier om het zuurstofgehalte (saturatie) in het bloed van een pasgeborene te bepalen.
Waarom screenen we?
Met deze onderzoeksmethode kunnen pasgeborenen met een afwijkend zuurstofgehalte in het bloed vroegtijdig herkend worden op een moment dat de kinderen nog geen of weinig ziekteverschijnselen vertonen. Zo kunnen we vroeg in het ziektebeloop verdere diagnostiek en behandeling inzetten om lichamelijke achteruitgang te voorkomen.
Welke ziektebeelden kunnen we via deze screening vinden?
De saturatiemeting screening is ontwikkeld om aangeboren hartafwijkingen op te sporen, die een snelle achteruitgang van de pasgeborene tot gevolg kunnen hebben. Ook kunnen we zo andere aangeboren en verworven ziektebeelden vinden die met een laag zuurstofgehalte in het bloed gepaard kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld een klaplong, longontsteking of infectie. Met behulp van de saturatiemeting is het mogelijk, bovenstaande ziektebeelden vroeger in het ziektebeloop vast te stellen. Het is belangrijk om te weten, dat niet alle ziektebeelden een laag zuurstofgehalte in het bloed veroorzaken. En dus een normale uitslag een aangeboren hartafwijking niet met 100% zekerheid uit kan sluiten.
Welke kinderen komen in aanmerking voor deze screening?
Alle pasgeborenen komen in aanmerking voor deze screening. Als bij uw kind al tijdens de zwangerschap een aangeboren hartafwijking is vastgesteld, wordt deze screening overgeslagen en plannen we verdere controles in via de Kindercardiologie.
Hoe wordt saturatiemeting uitgevoerd?
De meting van het zuurstofgehalte in het bloed is eenvoudig, snel en pijnloos voor de pasgeborene. Hiervoor plaatsen we een bandje met een zuurstofmeter aan de rechter hand en aan een voet om het zuurstofgehalte in het bloed van uw kind te bepalen.
Wanneer wordt mijn kind getest?
De saturatiemeting vindt plaats bij pasgeborenen binnen 24-48 uur na de geboorte. Als uw kind eerder met ontslag mag, voeren we de test kort voor ontslag uit.
Een afwijkende uitslag – en nu?
Als de meting de eerste keer niet goed lukt of een onduidelijke uitslag geeft, herhalen we deze na een uur een aantal keren. Dit kan betekenen dat u daarvoor langer in het ziekenhuis moet blijven. Als de saturatiemeting bij herhaling een afwijkende of onduidelijke uitslag geeft, dan wordt bekeken welk beleid verder nodig is.
Wat zijn de beperkingen van deze test?
Heeft een pasgeborene een normale uitslag, kunnen we alsnog een aangeboren of verworven afwijking niet volledig uitsluiten. Neem bij de volgende symptomen altijd contact op met uw huisarts:
- blauwverkleuring van lippen of huid
- kreunen
- snelle en moeizame ademhaling
- voedingsproblemen en matige groei
Wat gebeurt er als ik vragen heb of mijn kind niet wil laten testen?
Als u vragen heeft over de screening saturatiemeting kunt u dit aangeven. Wij geven u dan nadere informatie.
Wilt u uw kind niet laten screenen?
Geef het aan bij uw zorgverlener. Deze screening is vrijblijvend en niet verplicht.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur contact op met de afdeling Gynaecologie.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Afdeling Gynaecologie
040 – 239 93 00 (ma t/m vrij van 08.00 tot 17. 00 uur)
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/gynaecologie