Subcapitale humerusfractuur (bovenarm breuk) (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Subcapitale humerusfractuur (bovenarm breuk) (Folder)
Door een val op de buitenzijde van de bovenarm of op de gestrekte arm, kan uw bovenarm breken net onder uw schoudergewricht.
Wat merkt u?
Deze breuk geeft pijn in de schouder en bovenarm. U kunt de arm minder goed bewegen. Soms voelt u delen van de breuk over elkaar bewegen
Er kan flinke zwelling en een bloeduitstorting te zien zijn. Deze bloeduitstorting kan in de loop van tijd over de hele arm zichtbaar worden en van kleur veranderen
Hoe behandelen we deze breuk?
Meestal geneest deze breuk zonder operatie. Als bij u wel een operatie mogelijk is, bespreekt uw arts dit met u.
U krijgt een behandeling met een 1 punt sling-draagband. Door uw arm uit te laten hangen, kan de breuk in de goede stand genezen. Als de arm hangt, schuiven de uiteinden van de breuk minder tegen elkaar en heeft u minder pijn. U houdt hierbij de elleboog naar beneden met de hand iets hoger dan de elleboog. Het is belangrijk de arm te ontspannen. Bij aanspannen en bewegen (bijvoorbeeld door opstaan uit de stoel, uit bed komen) kunt u meer pijn hebben doordat de spieren van de schouder aan de breuk kunnen trekken.
Wat zijn de risico’s?
Een belangrijk risico van deze breuk is het verstijven van de schouder of de elleboog. Daarom is het belangrijk dat u oefeningen doet. Deze oefeningen worden aan het einde van deze folder beschreven. Oefeningen doet u bij voorkeur binnen de pijngrens.
U vermindert hiermee zwelling in de hand en arm, stijve gewrichten en verlies van spierkracht. Daarnaast stimuleert u de bloedsomloop en het genezingsproces.
Hoe lang duurt de genezing?
Gemiddeld duurt de genezing 6 tot 12 weken. Bij een verstijving van de schouder kunt u langer klachten houden.
Pijnstilling
Indien nodig kunt u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen. Mogelijk schrijft de arts u extra pijnstillers voor. Als de pijnstilling onvoldoende is, neemt u tijdens kantoortijden contact op met de polikliniek Algemene chirurgie of Orthopedie.
Hoe draag ik een 1 punt sling?
U kunt de 1 punt sling op twee manieren dragen. De meest gebruikte manier is om de nek: zie foto
Sling variant in geval van nekklachten: lus om de pols van de aangedane zijde, van voor naar achter om de schouder onder de arm.
- Voor de pijn kan kinesiotape worden aangelegd, dit is ter comfort en niet noodzakelijk. De gipsverbandmeester kan gedurende 3-4 weken deze tape wekelijks wisselen.
Soms is er een gipsverbandmeester op de Spoedeisende Hulp (SEH) en kan dit meteen. Als hij niet aanwezig is, moet u hiervoor op de gipskamer een afspraak maken en terugkomen.
Leefregels
- Zorg er voor dat u de arm niet ondersteunt bij de elleboog, de arm kan dan niet uithangen. U mag de arm bijvoorbeeld niet op de leuning van een stoel leggen.
- Slaap half zittend. Leg eventueel een kussen langs uw arm om wegdraaien te voorkomen (niet onder uw arm want dan kan de arm niet uithangen).
- Vermijd de eerste weken uw arm omhoog te tillen en de onderarm naar buiten te draaien. Dit is pijnlijk en u kan de breuk bewegen.
- Bij douchen mag de sling even af, zorg ervoor dat u geen onverwachte beweging maakt. Vraag aan iemand om u te helpen als dat nodig is.
- Bij het aankleden begint u met de pijnlijke zijde en daarna de gezonde zijde. Bij uitkleden is dit andersom, eerst de gezonde zijde, hoofd en als laatste de pijnlijke zijde.
- Om huidirritatie te voorkomen, is het belangrijk om de oksel en elleboogplooi droog te houden. Door voorover te buigen en de arm naar voren te laten hangen. Er komt dan ruimte om met het washandje de oksel te wassen en drogen.
- Kinesiotape mag onder de douche nat worden, droog deppen niet wrijven.
- Allergie: bij uitslag of jeuk onder de kinesiotape kunt u de tape het beste verwijderen.
Oefeningen
De eerste week 3- 4 keer oefenen per dag, de tweede week 5 tot 10 keer.
- Haal uw arm regelmatig uit de sling strek en buig de elleboog
- Buig voorover zodat de arm in de sling niet tegen het lichaam hangt. Maak pendelbewegingen, zoals bij het roeren in een pan. Steun met de gezonde hand op de tafel.
- Draag de sling de eerste week zoveel mogelijk.
- Maak met de hand een vuist houdt dit 10 seconden vast en strek de hand en vingers weer. Dit helpt tegen zwelling in de hand en mag u onbeperkt oefenen.
- Vanaf week 3 mag u de sling minder gaan dragen
- Vanaf week 3 mag u oefenen met de vingertoppen langs de muur omhoog te krabbelen (niet hoger dan 90 graden)
- Arm zijwaarts voor het lichaam langs en opzij bewegen, niet hoger dan 90 graden.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.
Contactgegevens
Catharina ziekenhuis
040-239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Gipskamer
040-239 96 50
Routenummer gipspoli/ gipskamer: 386
Chirurgie
040-239 71 50
Spoedeisende hulp (SEH)
040-239 9600
Orthopedie
040-239 71 80
Routenummer(s) en overige informatie over de Spoedeisende Hulp vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/spoedeisende-hulp.