Terugplaatsen van een ontdooid embryo (CRYO-ET) (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Terugplaatsen van een ontdooid embryo (CRYO-ET) (Folder)
Omdat er embryo’s van u zijn ingevroren, ontvangt u extra informatie over het mogelijke vervolg van uw behandeling. Voordat u mag starten met een eventuele nieuwe IVF- of ICSI-behandeling, dienen de ingevroren embryo’s te worden gebruikt voor een terugplaatsing.
Op welke manier de embryo’s teruggeplaatst kunnen worden, bespreekt de arts met u op de polikliniek tijdens het evaluatiegesprek na de voorafgaande IVF- of ICSI-behandeling. U kunt zelf bepalen in welke cyclus u een cryo-terugplaatsing wenst. Dit kan na een rustperiode van één of meerdere maanden. De arts adviseert in sommige gevallen om even te wachten met het terugplaatsen van de ingevroren embryo’s. Dit is afhankelijk van het verloop van uw IVF- of ICSI-behandeling en hoe groot het effect van de hormonen en medicatie was. Wij gaan ervan uit dat u het advies van de arts opvolgt.
Leeftijdsgrens
Terugplaatsen van ingevroren embryo’s is mogelijk voor vrouwen tot 50 jaar.
De terugplaatsing van ontdooide embryo’s
Het invriezen van embryo’s vindt meestal plaats op de 4e of 5e dag na de punctie. De arts/echoscopiste van de IVF-afdeling bespreekt met u wanneer uw embryo wordt teruggeplaatst tijdens de cryocyclus. Voor de innesteling van uw ingevroren embryo’s dient het baarmoederslijmvlies in de juiste conditie te zijn. Om dit te bereiken,stelt uw arts een behandelschema op.
De terugplaatsing van een ontdooid embryo kan in een natuurlijke cyclus plaatsvinden als u een regelmatige cyclus heeft. Ook is het mogelijk om de terugplaatsing in een kunstmatige cyclus te laten plaatsvinden. In een kunstmatige cyclus nemen patiënten een periode medicijnen in. Deze medicijnen zorgen voor ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies.
Natuurlijke cyclus met ovulatietesten
Voor het terugplaatsen van een ingevroren embryo in uw eigen cyclus, is het belangrijk dat wij weten wanneer uw eisprong plaatsvindt. Dit kunt u doen door middel van ovulatietesten. Ovulatietesten tonen het luteïniserend hormoon (LH) in de urine aan, dit hormoon zorgt voor de eisprong. De eisprong vindt op de 2e dag na een positieve ovulatietest plaats. De ovulatietesten koopt u zelf bij de drogist en worden niet door het ziekenhuis aan u verstrekt.
We adviseren de Clearblue® ovulatietest (Clearblue DIGITAL ovulatietest) te gebruiken in de ochtend en de avond. U zorgt ervoor dat u 2 tot 4 uur niet geplast heeft voordat u de test doet. Als u een positieve test heeft (een smiley), stopt u met testen. Het gebruik van een ‘streepjes-test’ wordt afgeraden, omdat dit soort testen nog niet goed in onderzoeken getest zijn bij het terugplaatsen van ingevroren embryo’s.
Let op! Er bestaan ook ovulatietesten van Clearblue® met een indicator voor twee hormonen (deze heet Ovulatietest ‘geavanceerd digitaal’ of ‘advanced Digital’), herkenbaar aan de paarse dop. Deze test die 2 hormonen test, adviseren wij u niet.
Wanneer starten met testen?
- Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen start u met ovulatietesten op cyclusdag 10.
- Is uw cyclusduur langer dan 28 dagen, dan start u met testen op cyclusdag 12.
- Is uw cyclusduur korter dan 28 dagen, dan start u met op cyclusdag 8.
De duur van een cyclus rekent u van cyclusdag 1 (dit is de eerste dag van uw menstruactie) en telt verder tot de dag voor het begin van de volgende menstruatie. Gebruik hiervoor wel een natuurlijke cyclus (cyclus zonder gebruik van hormonen).
Het is belangrijk dat als u start met testen, de test nog negatief is. Als deze direct positief is, is de timing van de terugplaatsing van het embryo niet precies genoeg te bepalen en de kans op een zwangerschap kleiner.
Indien de test 10 dagen voor uw verwachte menstruatie nog negatief is, neemt u contact met ons op zodat wij een echo afspraak voor u in kunnen plannen om uw cyclus in kaart te brengen.
Doorgeven positieve ovulatietest
Zodra de test positief wordt (‘smiley’), dan stopt u met testen. U geeft de datum van de eerste dag van de menstruatie én de positieve test aan ons door via een bericht via ‘mijn dossier’ of u belt met de secretaresse. Dezelfde of volgende (werk)dag wordt u gebeld door de arts.
Schema terugplaatsing ingevroren embryo in natuurlijke cyclus
- U start op het juiste moment met ovulatietesten (zie hierboven voor uitleg)
- U belt of stuurt een e-consult met de data van de eerste dag van de menstruatie én van de positieve ovulatietest.
- U wordt gebeld over de dag waarop de terugplaatsing plaats zal vinden, het tijdstip van de terugplaatsing kunt u daarna vinden op MijnETZ.
- Als u 10 dagen voor de verwachte menstruatie nog geen positieve ovulatietest heeft, neemt u ook contact met ons op (bellen of e-consult) zodat we een echo kunnen inplannen.
Kunstmatige cyclus
Van uw arts krijgt u tabletten Progynova (Estradiol 2 mg) en capsules Utrogestan (Progesteron 200 mg) voorgeschreven. Op de eerste dag van uw menstruatie start u met Progynova 2 mg, tweemaal daags. Hierbij is er geen follikelgroei, maar wordt het baarmoederslijmvlies gestimuleerd tot groei. U belt het IVF-centrum op de eerstvolgende werkdag (na start van de menstruatie) voor het afspreken van een echo. Deze echo wordt gepland op cyclusdag 11, 12 of 13. Als het baarmoederslijmvlies de gewenste dikte heeft bereikt, krijgt u van de echoscopiste/arts het moment door wanneer u met de Utrogestan (200 mg) gaat beginnen. De Utrogestan brengt u drie maal 1 capsule per dag vaginaal in. De echoscopiste/arts vertelt u welke dag de terugplaatsing wordt gepland. Het tijdstip van de teugplaatsing kunt u daarna terugvinden op MijnETZ.
Als bij de eerste echo blijkt dat het baarmoederslijmvlies nog te dun is, verhogen we de dosering Progynova en geven we het baarmoederslijmvlies nog wat meer tijd om te groeien. We zullen de groei met echo’s volgen tot het baarmoederslijmvlies goed is ontwikkeld en u met de Utrogestan kunt beginnen.
Dag van de terugplaatsing
De terugplaatsing zal plaatsvinden in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant (CVB) in Tilburg en kan afwijken van de hieronder beschreven procedure als hier aanleiding voor is.
De terugplaatsing vindt plaats onder geleide van een echo via de buik. Om een goed beeld te krijgen is een halfvolle tot volle blaas nodig. Dit vergemakkelijkt over het algemeen de terugplaatsing, echter is het maken van de echo niet noodzakelijk voor de kans van slagen van de behandeling. Er wordt een speculum (eendenbek) ingebracht waarna de baarmoedermond schoon wordt gepoetst. Vervolgens wordt er een dun slangetje (de buitenkatheter) via de baarmoederhals tot in de baarmoederholte gebracht. Het embryo wordt dan door de analist in een nog dunner slangetje (binnenkatheter) geplaatst en naar de behandelkamer gebracht. Vervolgens wordt de binnenkatheter via de buitenkatheter in de baarmoederholte gebracht. Het embryo wordt met een zeer kleine hoeveelheid vloeistof in de baarmoederholte gespoten.
Na afloop bekijkt de analist onder de microscoop of er niets in de katheter is achtergebleven. Blijkt het embryo nog in de binnenkatheter te zitten, dan wordt de procedure herhaald. Als de katheter ‘leeg’ is, wordt het speculum verwijderd. U kunt zich hierna aankleden en eventueel naar het toilet.
- Op de dag van de terugplaatsing wordt u door het IVF-laboratorium in Tilburg alleen gebeld als de terugplaatsing niet doorgaat. Als het embryo van goede kwaliteit is, wordt het teruggeplaatst en krijgt u geen bericht.
- Neem een ID bewijs van zowel u als uw partner mee naar de terugplaatsing.
Redenen waardoor de terugplaatsing van het ingevroren embryo niet door kan gaan
- Als de eerste ovulatietest direct positief is (dus zonder eerst een negatieve test in dezelfde cyclus).
- Als de ovulatietest niet positief wordt.
- Als het embryo niet goed ontdooid.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 12.00 uur contact opnemen met de secretaresse van de IVF-afdeling. U kunt ook een bericht sturen via MijnCatharina. Heeft u voor 12 uur gebeld of een bericht gestuurd? Dan wordt u dezelfde dag tussen 08.00 en 14.00 uur teruggebeld door de IVF verpleegkundige.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
IVF-afdeling
040 – 239 81 90
Routenummers en overige informatie over het IVF-Centrum vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/ivf-centrum
Procedure
Op de volgende pagina’s vindt u een schematisch overzicht van de procedure bij een kunstmatige en een natuurlijke cyclus.
Schematisch overzicht bij kunstmatige cyclus
Gebeurtenis | Actie | Opmerkingen |
1e dag menstruatie/ cyclusdag 1 |
Bellen met de IVF-afdeling op de eerstvolgende werkdag voor afspraak op cyclusdag 11, 12 of 13 | Telefoonnummer 040 – 239 81 90 |
Starten met Progynova/Estradiol 2x per dag 2mg | Doorgaan t/m dag zwangerschapstest of menstruatie | |
Echo cyclusdag 11, 12 of 13 | Indien endometriumdikte voldoende, dan start met Utrogestan: 3 dd 1 capsule en doorgaan met Progynova 2x per dag 2mg | Doorgaan t/m dag zwangerschapstest of menstruatie |
De echoscopiste/arts vertelt u op welke dag de terugplaatsing gepland wordt. | ||
Dag terugplaatsing | Het laboratorium in Tilburg belt u alleen als de terugplaatsing NIET doorgaat. Bij geen bericht kunt u ervan uitgaan dat terugplaatsing zal plaatsvinden. | U parkeert op de normale parkeerplaats van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. Neem uw ID-bewijs van u als uw partner mee naar de terugplaatsing. |
Zwangerschapstest | Zwangerschapstest thuis, uitslag doorgeven aan IVF-verpleegkundige. Bij een positieve test doorgaan met Progynova en Utrogestan tot aan de eerste zwangerschapsecho.. Bij een negatieve test stoppen met Progynova en Utrogestan |
Stuur een bericht via MijnCatharina of bel ma t/m vr 08.00-12.00 uur naar de IVF afdeling 040 – 239 81 90 |
Tijdstip terugplaatsing | Voor het tijdstip van de terugplaatsing kunt u kijken op MijnETZ. Is er 4 dagen voor de geplande datum nog geen tijdstip bekend, neemt u dan contact op mijn onze secretaresse. |
Schematisch overzicht bij natuurlijke cyclus
Gebeurtenis | Actie | Opmerkingen |
1e dag menstruatie/ cyclusdag 1 |
||
Follikelmetingen d.m.v. echo’s | Start ovulatietesten afhankelijk van uw cyclusduur. | |
Positieve ovulatietest | Geef uw eerste dag van de laatste menstruatie EN de positieve ovulatietest door. Dit kan telefonisch of via een e-consult. U wordt teruggebeld door de arts. | |
Dag terugplaatsing | Het IVF-laboratorium in Tilburg belt u alleen als de terugplaatsing NIET doorgaat. Bij geen bericht kunt u ervan uitgaan dat de terugplaatsing doorgaat. | U parkeert op de normale parkeerplaats van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis |
Zwangerschapstest | Zwangerschapstest thuis, uitslag doorgeven aan IVF-verpleegkundige. | Stuur een bericht via MijnCatharina of bel ma t/m vr 08.00-12.00 uur naar de IVF afdeling 040-2398190 |
Tijdstip terugplaatsing | Voor het tijdstip van de terugplaatsing kunt u kijken op MijnETZ. Is er 4 dagen voor de geplande datum nog geen tijdstip bekend, neemt u dan contact op mijn onze secretaresse. |