Vrijheidsbeperkende interventies (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Vrijheidsbeperkende interventies (Folder)
De informatie in deze folder is bedoeld voor naasten van een patiënt die risico heeft op letsel.
Risico op letsel
Als iemand in het ziekenhuis ligt, kan er een risico zijn op letsel. Dit komt vaak door verwardheid, door een ziekte of behandeling. Deze verwardheid is meestal tijdelijk. Mensen die verward zijn, kunnen onrustig worden en zichzelf of anderen pijn doen. Dit kan gebeuren door:
- verdwaald raken
- uit bed klimmen
- vallen
- sondes, drains, katheters en/of infusen verwijderen
- agressief gedrag zoals zichzelf of anderen pijn doen
Dit gedrag kan de gezondheid erg schaden en de behandeling moeilijk maken.
Vrijheidsbeperking
Om letsel te voorkomen, kan het helpen om goed op de patiënt te letten en de veiligheid te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een bewegingsmelder of door naasten bij de patiënt te laten blijven. Als deze maatregelen niet genoeg helpen en er geen persoonlijke hulp van de verpleging of naasten mogelijk is, kunnen er vrijheidsbeperkende middelen worden gebruikt.
Interventies
Om letsel te voorkomen, kan het nodig zijn om bepaalde interventies (maatregelen) te gebruiken. Dit betekent dat de vrijheid van de patiënt tijdelijk wordt beperkt om hem of haar te beschermen. Deze maatregelen kunnen zijn:
- tentbed
- veiligheidshandschoen
- armspalk
- vast tafelblad
Op de Intensive Care (IC) kunnen polsbanden worden gebruikt.
Het gebruik van deze middelen betekent dat de patiënt tijdelijk minder vrijheid heeft. Dit gebeurt alleen als het echt nodig is en na goed overleg. De maatregel wordt opgeschreven in het patiëntendossier. Het behandelteam bekijkt elke dag of de maatregel nog nodig is.
Beslissing en informatie
Soms kan de patiënt zo verward zijn, dat hij of zij niet begrijpt wat er gebeurt. Dan kan de patiënt tegen de behandeling zijn. In dat geval moet de wettelijk vertegenwoordiger (zoals een familielid) toestemming geven voor de vrijheidsbeperkende maatregelen. Als de wettelijk vertegenwoordiger het niet eens is, worden de maatregelen niet gebruikt. Maar als de arts denkt dat de zorg voor de patiënt hierdoor in gevaar komt, kan hij of zij toch besluiten om de maatregelen te gebruiken.
In een noodsituatie kan het zijn dat u pas later wordt verteld waarom de maatregelen zijn gebruikt en u wordt gevraagd om toestemming. Dit gebeurt wanneer de kans op letsel heel groot is, snel ingrijpen nodig is en er geen andere opties zijn.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige op de afdeling.