Samenwerking Oogonderzoek Catharina Ziekenhuis en Diagnostiek voor U

Geen lange wachttijden meer voor onderzoek naar vaak voorkomende, laagcomplexe en niet-acute oogklachten in Zuidoost-Brabant. En meer tijd voor specialistische oogzorg in het ziekenhuis. Dat is het doel van het samenwerkingsverband tussen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Diagnostiek voor U, de organisatie voor alle eerstelijnsdiagnostiek. Op 25 maart 2024 startte Diagnostiek voor U met optometrisch (oog)onderzoek voor laagcomplexe oogklachten. De patiënt in de regio Zuidoost-Brabant kan nu binnen één week terecht bij de optometrist.

Vaak voorkomende oogklachten

Voorbeelden van relatief vaak voorkomende, laagcomplexe en niet-acute oogheelkundige problematiek zijn langer bestaande rode, droge of geïrriteerde ogen, wazig zien of andere visusklachten of verdenking op verhoogde oogdruk (glaucoom). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de patiënten na optometrisch onderzoek terugverwezen wordt naar de huisarts. Er is dan geen behandeling bij de oogarts nodig.

Detachering optometristen

De samenwerking tussen beide organisaties wordt versterkt met de detachering van optometristen uit het Catharina Ziekenhuis bij Diagnostiek voor U. Als het nodig is, is er direct contact met het ziekenhuis. Huisarts en patiënt weten snel waar ze aan toe zijn en of behandeling in het ziekenhuis nodig is. Hierdoor worden in het Catharina Ziekenhuis ook de wachttijden voor oogbehandelingen bij de oogarts korter.

Wat houdt een optometrisch onderzoek in?

Bij het optometrisch onderzoek stelt de optometrist u eerst een paar vragen over uw oogklachten. Ook uit de verwijzing van de huisarts is relevante medische informatie te halen. Vervolgens voert de optometrist een aantal medische oogonderzoeken uit. Beide ogen worden onderzocht. Het gaat hierbij om meting van de gezichtsscherpte en de brilsterkte, meting van de oogboldruk, een spleetlamponderzoek en een beoordeling van het netvlies. Voor de beoordeling van het netvlies, ook wel fundoscopie genoemd, is het soms nodig om uw pupillen te verwijden met oogdruppels. Hierdoor ziet u tijdelijk wazig en kunt u niet zelf auto rijden of fietsen. U moet dus zelf voor begeleiding zorgen.

Voor het goed kunnen uitvoeren van de onderzoeken is het belangrijk dat u uw bril(len), zonnebril, lenzen, lenzendoosje en lenzenvloeistof meebrengt naar de afspraak. Neem ook uw oogmedicatie mee, als u die heeft.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom heeft Diagnostiek voor U korte wachttijden. Bekijk het overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken. 
Ga voor meer informatie naar www.diagnostiekvooru.nl.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden