Slimmere beademing, minder werkdruk: zo helpt technologie op de IC

Kan automatische beademing de werkdruk van IC-verpleegkundigen verlagen en tegelijkertijd de zorg voor patiënten verbeteren? Ja, zo blijkt uit onderzoek in het Catharina Ziekenhuis.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek laten zien dat verpleegkundigen minder handelingen hoeven uit te voeren en de technologie als prettiger ervaren. Bovendien bleek eerder al dat automatische beademing veiliger kan zijn voor patiënten die op de intensive care (IC) liggen na grote chirurgische ingrepen, zoals hartchirurgie.

Longen beter beschermd

Op de IC helpen beademingsmachines patiënten met hun ademhaling. Normaal gesproken moeten verpleegkundigen regelmatig instellingen aanpassen aan de hand van behoeften van de patiënt. Dit onderzoek keek naar de effectiviteit van een geautomatiseerd beademingssysteem die de aanpassing veilig zelfstandig kan doen, vergelijkbaar met een navigatiesysteem dat continu de suggestie geeft voor de beste route en de route dan aanpast.

“Automatische beademing werkt als een extra paar ogen en handen aan het bed. Het systeem reageert direct op de behoeften van de patiënt en ondersteunt daarmee de verpleging”, zegt intensivist Ashley De Bie Dekker, die het onderzoek deed samen met veel andere Catharina-collega’s, onder wie onderzoekers Lisan van Haren en Daphne Nabben, maar ook met dr. Kruizinga, prof. dr. Schultz en prof. dr. Paulus van het Amsterdam UMC.

Belangrijkste resultaten:

✔️ Minder handelingen voor verpleegkundigen – Instellingen hoeven minder vaak aangepast te worden, want de beademingsmachine regelt dit zelf.
✔️ Veilig voor de patiënt – De beademing past zich continu aan, waardoor de longen beter beschermd blijven.
 ✔️ Hogere waardering door verpleegkundigen – Ondanks een gelijk aantal alarmen ervaren zij de technologie als prettiger en efficiënter.

Volgens De Bie Dekker laat deze studie zien dat slimme technologie een verschil kan maken voor zowel de patiënt als de zorgverlener aan bed. “We helpen niet alleen patiënten beter, maar verlagen ook de werkdruk van verpleegkundigen. Minder handelingen betekent meer tijd voor andere zorgtaken, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.” Deze resultaten zijn vooral ook relevant voor (internationale) regio’s waar IC-verpleegkundigen voor meerdere patiënten tegelijk moeten zorgen of waar de kwaliteit van de medische kennis over beademing minder hoog is dan hier in Nederland.

Verzorging van een patiënt die beademd wordt op de intensive care. Foto: Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhuis
Verzorging van een patiënt die beademd wordt op de intensive care. Foto: Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhuis

Impact op de verpleegkundige als mens

Daarnaast benadrukt hij dat automatische beademing niet alleen een verbetering van het hele zorgproces is, maar ook impact heeft op de verpleegkundige als mens. “De druk op verpleegkundigen is hoog, waardoor minder werkdruk dankzij technologie kan leiden tot meer werkgeluk. En dat zorgt dan voor een nog prettiger werkklimaat op de IC.”

Dit onderzoek staat niet op zichzelf. Het Catharina Ziekenhuis werkt al langer aan manieren om de IC-omgeving te verbeteren voor zowel patiënten als zorgverleners. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar hoe een stillere IC-afdeling en operatiekamers kunnen bijdragen aan een betere zorgbeleving en minder stress bij patiënten en personeel. “We staan in Nederland voor een enorme uitdaging: het tekort aan zorgpersoneel” , aldus De Bie Dekker. “We moeten slimmer omgaan met onze capaciteit, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van zorg. Innovaties zoals automatische beademing kunnen hierbij helpen. Ze zorgen ervoor dat verpleegkundigen efficiënter kunnen werken en meer tijd overhouden voor wat echt telt: persoonlijke aandacht voor de patiënt.”


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden