Wat doet stoppen met roken met je lichaam?

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? Klopt het dat je weer beter gaat proeven en ruiken? Stoppen met roken heeft altijd een goede invloed op je lichaam, ook al moet je meerdere keren proberen. Lees hieronder wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken.

Veranderingen in je lichaam na stoppen met roken

Als je stopt met roken, gebeurt het volgende:

  • na 8 uur: Het giftig stofje koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam. Dit stofje zit in tabaksrook en vervangt zuurstof in je bloed. Als koolmonoxide uit je lichaam verdwijnt, stijgt de hoeveelheid zuurstof in je bloed tot een gezond niveau.
  • na 24 uur: Je longen houden een grote schoonmaak. Je kunt daardoor slijm ophoesten. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
  • na 2 dagen: Alle nicotine is uit je lichaam. Je kan hierdoor beter proeven en ruiken.
  • na 3 dagen: Je longen beginnen beter te werken. Hierdoor kan je makkelijker ademen.
  • na 2 weken: Je bent fitter en hebt meer energie. Je kunt activiteiten langer volhouden. Ook gaat je huid er gezonder uitzien.
  • na 1 jaar: Je hart en aders zijn gezonder geworden. Je hebt hierdoor voor de helft minder kans op het krijgen van ziekte aan je hart of aders.

Wil je misschien stoppen met roken?

Twijfel je nog om te stoppen met roken? Of misschien heb je het al een keer geprobeerd? Stoppen met roken kan tegenvallen. Het is daarom zeker niet erg als het de eerste keer niet lukt. Blijf volhouden! Op een bepaald moment zal het je lukken. Dat kan met of zonder professionele begeleiding. Kijk wat bij jou past.

Stoppen met begeleiding

Het lukt beter om te stoppen met roken wanneer je professionele ondersteuning krijgt. Je hebt verschillende mogelijkheden.

  • Denk maar aan professionele coaching, hulp van je huisarts, gebruik van nicotinevervangers of medicijnen. Bekijk meer informatie over de begeleiding oip de website Ik stop nu.
  • Training, Stoppen met roken. Bel een verpleegkundige van het Obesitascentrum voor meer informatie (040 239 9850 tussen 10.30 – 12.00, kies optie 2).

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de begeleiding bij het stoppen met roken. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Dit betekent dat stoppen onder begeleiding bijna altijd gratis is! Vraag na bij je eigen zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn.

Stoppen zonder begeleiding

Soms lukt het iemand zelf te stoppen met roken, zonder professionele begeleiding. Een goede voorbereiding is daarbij heel belangrijk. Er bestaan hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken en ook bij het volhouden. Denk maar aan een stopplan, stoppen-met-roken app of stopmail. Bekijk de opties om zelf te stoppen met roken op de website IkStopNu.

Wil je meer informatie over stoppen met roken?


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden