Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding van kracht
Per 1 augustus 2019 treedt in Nederland de Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in werking. Het verbod geldt in zorginstellingen, onderwijsinstellingen, het openbaar vervoer en overheidsinstellingen.
Wat zegt deze wet precies? De Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding zegt dat er een verbod is op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt. Het verbod geldt voor alle vormen van gezichtsbedekking zoals bivakmutsen, boerka’s, niqabs en integraalhelmen.
Hoe gaan we hier mee om?
In de praktijk merken we in het Catharina Ziekenhuis dat het sporadisch problemen oplevert als een specialist het voor goede hulpverlening nodig vindt iemands gezicht te zien en dat bespreekbaar maakt. Binnen ons ziekenhuis geldt al langer een identificatieplicht. Die is bedoeld om persoonsverwisseling en fouten bij uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. Ook moet het recht op verzekering kunnen worden vastgesteld. De nieuwe wet verandert hier niet veel aan. Wij vinden het bovendien belangrijk dat mensen zich vrij voelen om naar de dokter te gaan, ongeacht levensovertuiging of wijze van kleden.
Aanspreken
Bij acute hulpverlening wordt een patiënt met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet geweigerd, maar om goede zorg te kunnen verlenen zal de gezichtsbedekkende kleding moeten worden verwijderd. Wanneer het voor de behandeling of de identificatie van de patiënt problemen geeft dat gezichtsbedekkende kleding wordt gedragen, kan de patiënt daarop worden aangesproken.
Patiënten en bezoekers
Niet alleen de patiënt, maar ook bezoekers kan worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Bij weigering wordt, na een herhaald verzoek aan de patiënt of bezoeker, gevraagd om de instelling te verlaten. Levert dat niet het gewenste resultaat op dan kan de beveiliging van het ziekenhuis om ondersteuning worden gevraagd. Bij een conflict kan de beveiliging de politie benaderen, die een boete van 150 euro kan opleggen. Binnen zorginstellingen is er een kleine kans op overtredingen: mensen met een integraalhelm of bivakmuts worden nauwelijks gesignaleerd en volgens de Nederlandse Vereniging Ziekenhuize (NVZ) dragen 200 tot 400 vrouwen in Nederland een niqab of boerka.