Zeven ziekenhuizen leren van elkaar bij calamiteiten
Jaarlijks worden in de zeven Santeon ziekenhuizen, waar het Catharina Ziekenhuis er één van is, samen ruim 400.000 patiënten opgenomen. Ondanks dat onze zorgprofessionals hun uiterste best doen om goede zorg te bieden, kan er soms iets misgaan. Soms zelfs met grote impact voor patiënt, naasten en de betrokken zorgprofessionals. Deze calamiteiten worden zorgvuldig onderzocht, omdat we ervan willen leren en de zorg willen verbeteren, uiteraard met als doel om herhaling te voorkomen.
Vanzelfsprekend onderzoeken de zeven ziekenhuizen voorgedane calamiteiten in het eigen ziekenhuis. De resultaten van deze onderzoeken worden echter ook gedeeld en geëvalueerd met elkaar, zodat we als ziekenhuizen ook van elkaars calamiteiten kunnen leren en onze zorg kunnen verbeteren.
‘Iedereen wil de beste zorg’
“Als zorginstelling is het belangrijk om te leren van situaties waarin de zorg niet loopt zoals gepland of verwacht. En als je daarbij ook nog kunt leren van andere ziekenhuizen is dat een win-winsituatie”, zegt Elles Neutkens, adviseur Kwaliteit en Veiligheid van het Catharina Ziekenhuis. “Zo kun je bijvoorbeeld bij een calamiteitenmelding van een ander ziekenhuis checken of je nog zaken moet veranderen om ervoor te zorgen dat deze situatie in je eigen ziekenhuis niet kan voorkomen. Dat houdt elkaar scherp. En uiteindelijk willen alle ziekenhuizen hetzelfde: de beste zorg voor de patiënt.”
En als je ook nog kunt leren van andere ziekenhuizen is dat een win-winsituatie
Als Catharina Ziekenhuis zijn we transparant richting patiënten over de calamiteiten die zich hebben voorgedaan en hoe we hiermee omgaan. Daarnaast willen we laten zien hoe we samenwerken met de andere Santeon ziekenhuizen en hoe we van elkaar leren en zo de zorg verbeteren. Daarover kunt u meer lezen in de jaarpublicatie calamiteitenonderzoek 2023.