Ziekenhuisapothekers voorkomen ‘geneesmiddelkaping’

Ziekenhuisapothekers gaan een aantal zelfbereide geneesmiddelen registreren. Zo willen ze voorkomen dat farmaceutische bedrijven hiermee aan de haal gaan en deze medicatie tegen sterk verhoogde prijzen op de markt brengen, ook wel ‘geneesmiddelkaping’ genoemd. Hiervoor is een registratieplatform opgericht. Een van de initiatiefnemers is Ralph van Wezel, hoofd van de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij vertelt er meer over in gesprek met Doq.nl.

Gevestigd ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel: “We willen voorkomen dat ongeregistreerde geneesmiddelen die ziekenhuizen al jarenlang gebruiken, worden geregistreerd door een farmaceutisch bedrijf en dan voor een torenhoge prijs op de markt komen.”

“Het is niet onze bedoeling om met dit registratieplatform de strijd aan te gaan met de farmaceutische industrie”, zegt Ralph van Wezel, zittend in zijn werkkamer van de gloednieuwe bereidingsapotheek van het Eindhovense ziekenhuis.. “Maar we willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken. We willen voorkomen dat ongeregistreerde geneesmiddelen die ziekenhuizen al jarenlang gebruiken, worden geregistreerd door een farmaceutisch bedrijf en dan voor een torenhoge prijs op de markt komen.”

Exploderende prijzen

Een voorbeeld is een bereiding van fenylefrine-injecties, gebruikt voor hypotensie tijdens operaties. Van Weezel: “Die maakten we in het ziekenhuis, maar een fabrikant zag er brood in en liet dit bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen registreren. Dat betekent dat we het als ziekenhuis niet meer zelf mogen maken, want er is een geregistreerd alternatief op de markt. We moeten het dan inkopen bij de fabrikant. De prijs explodeerde na de registratie: zelf bereiden in het ziekenhuis kostte 2 euro voor een dosis, maar een vergelijkbare dosis, geproduceerd door de fabrikant, kost maar liefst 37 euro. Een ander voorbeeld: een fles glycopyrroniumdrank maakten we zelf voor 60 euro. Nu is het voor 360 euro per fles commercieel op de markt.”

Lees verder op Doq.nl.

 

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden