Samen beslissen over de best passende zorg voor de patiënt

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Het instrument ‘3 goede vragen’ geeft de patiënt handvatten in de vorm van drie vragen aan de specialist om de behandelopties maar vooral de eigen voorkeuren te bespreken.

Doel is patiënten en zorgverleners bewust te maken van de mogelijkheid om samen te beslissen over de best passende zorg voor de patiënt. De ‘3 goede vragen’ zijn na goede ervaringen in het buitenland door Patiëntenfederatie Nederland, in samenwerking met tien grote patiëntenorganisaties, naar Nederland gehaald.

Folder 3 goede vragen

Het Catharina Ziekenhuis heeft Samen Beslissen hoog in het vaandel staan. Als het aan het Catharina Ziekenhuis ligt, is de patiënt die zich afhankelijk van zijn specialist opstelt, verleden tijd. Daarom worden de ‘3 goede vragen’ in het hele ziekenhuis zodat de patiënt nog beter samen met de medisch specialist kan beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is. “Uit onderzoek blijkt dat patiënten mee willen beslissen over de behandeling van hun ziekte. Of het nu gaat om de keuze voor een knieoperatie of wel of geen chemotherapie, de patiënt wil hier steeds vaker over mee beslissen. Maar een gesprek met de specialist is soms spannend waardoor essentiële vragen niet altijd gesteld worden. De ‘3 goede vragen’ geven hiervoor een handvat”, legt borstkankerchirurg Yvonne van Riet uit. Patiënten van het Catharina Ziekenhuis ontvangen in het nieuwe jaar een folder over de ‘3 goede vragen’ in het patiëntenportaal MijnCatharina om zich goed voor te bereiden op de afspraak met de specialist.

Loyaler

Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland bleek dat van de 8200 deelnemers 98 procent graag samen met de specialist wil beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is. In de praktijk bleek echter dat 63 procent zich niet betrokken voelde bij besluiten of geen keuzes kreeg voorgelegd. “Als patiënten meer betrokken worden, heeft dat zowel voor ziekenhuizen als patiënten voordelen. Patiënten zijn loyaler aan een behandeling waar ze zelf achter staan. Dat kan de behandeltijd en het herstel ten goede komen”, aldus Van Riet.

3 goede vragen

Het is belangrijk om samen met de arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kan door 3 goede vragen te stellen:

1: Wat zijn mijn mogelijkheden? Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee: een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie? Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Meer informatie is te vinden op www.3goedevragen.nl


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden