Aneurysma buikholte

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. In veel gevallen betreft het de grote lichaamsslagader (aorta). De vaatwand is ter plaatse van het aneurysma slapper en dunner dan normaal, waardoor de vaatwand uitrekt.

De aorta is de grootste en belangrijkste slagader van het lichaam. De aorta vervoert zuurstofrijk bloed van het hart naar alle organen en weefsels van het lichaam. Normaal is de doorsnede van de buikaorta ongeveer 2 cm, is de doorsnede meer dan 1,5 x zo groot (groter dan 3 cm), dan is er sprake van een aneurysma.

Een aneurysma in de buikslagader ten opzichte van een normale buikslagader.

Soorten aneurysma’s

Aneurysma’s kunnen in alle bloedvaten ontstaan. Het meest voorkomend is een aneurysma in de buikaorta. We noemen dit ook wel een Abdominaal Aorta Aneurysma of AAA. Maar een aneurysma kan ook ontstaan in de bloedvaten van de hersenen, bekken, knieholte of een slagader in de borstholte.

Klachten bij een aneurysma in de buikholte

De meeste mensen hebben helemaal geen klachten. Het kan echter zijn dat u last krijgt van een drukkend of kloppend gevoel in de buik. Vaak wordt een aneurysma per toeval ontdekt tijdens een echografie of een CT-scan van de buik.

Een aneurysma groeit meestal langzaam. Als de vaatwand van een groot aneurysma scheurt, ontstaat een levensgevaarlijke situatie en is een operatie dringend nodig.

Oorzaken van een aneurysma

Er zijn meerdere oorzaken die tot een aneurysma kunnen leiden:

  • Atherosclerose (= slagaderverkalking). Dit is een aandoening waarbij op verschillende plekken aan de binnenkant van de vaten verdikkingen ontstaan. Deze verdikkingen worden gevormd door allerlei vetten en kalkdeeltjes. Vaak ontstaan er kleine bloedingen onder deze verdikkingen waardoor de vaatwand op die plek minder stevig wordt. Ter hoogte van deze zwakke plekken in de vaatwand kan de binnenbekleding scheuren en ontstaat er vervolgens een dissectie.
  • Een chronisch te hoge bloeddruk. Hoe hoger de druk op de vaatwand, hoe kwetsbaarder de wand uiteindelijk wordt. Een verhoogde bloeddruk ontwikkelt zich bij ieder mens doordat we ouder worden. Leefstijl, zoals te zout of te vet eten, roken en te weinig bewegen hebben invloed op de bloeddruk.
  • Een afwijking in de bouwstenen die samen de vaatwand vormen, bijvoorbeeld als gevolg van een bindweefselziekte. De vaatwand is hierdoor zwakker dan normaal. Een bindweefselziekte kan zijn: syndroom van Marfan, Loeys-Dietz syndroom, Ehlers Danlos type IV syndroom en het syndroom van Turner. Daarnaast zijn er familiair voorkomende aortaziekten die niet terug te voeren zijn op een genetische afwijking. Dit noemen we FTAAD (Familiair thoracale aorta aneurysma of dissectie).
  • Een zwakke plek in de slagader.

Onderzoek

In driekwart van de gevallen wordt een aneurysma per toeval ontdekt. Om de diagnose goed te kunnen stellen is aanvullend onderzoek nodig via een echografie van de grote buikslagader. Het is belangrijk om een aneurysma regelmatig te laten controleren. Hoe vaak is afhankelijk van de grootte van het aneurysma en hoe snel deze groeit. Heeft u een aneurysma groter dan 5 cm, dan krijgt u extra CT-onderzoek om het behandelplan te bepalen.

Video


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden