Slijmbeursontsteking van de heup
Heeft u pijn aan de zijkant van de heup? Kunt u niet goed op uw heup liggen? Wordt u ’s nachts wakker van de pijn? Mogelijk heeft u een slijmbeursontsteking van de heup.
Algemene informatie
Een slijmbeurs is een soort stootkussentje. Het bevindt zich vaak op plaatsen in het lichaam waar pezen of spieren vlak langs het bot lopen. De slijmbeurs voorkomt dat de pees/spier over het bot gaat schuren. Rondom het heupgewricht bevinden zich verschillende slijmbeurzen. Daarvan is de slijmbeurs aan de zijkant van de heup, ter hoogte van de benige knobbel, het vaakst ontstoken. Het kan voorkomen dat er teveel druk op de pees komt en de slijmbeurs daardoor “ontstoken” raakt. Er is dan sprake van een irritatie, niet veroorzaakt door een bacterie. We spreken dan ook wel van een “steriele ontsteking”.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van een slijmbeursontsteking van de heup. Het meest voorkomend is overbelasting. Dat kan het gevolg zijn van verminderde stabiliteit van de heup, doordat de spieren rondom de heup snel vermoeid raken. Andere oorzaken zijn: een trauma van de heup, rugklachten als gevolg van artrose of scoliose, beenlengteverschil, reuma, veranderd looppatroon, steunzolen, een eerdere operatie aan de heup of een ander deel van het been of de voet, of verminderde kwaliteit van de pees met bijvoorbeeld verkalkingen.
Symptomen
Deze kunnen verschillend zijn, maar vrijwel altijd is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de heup. De pijn neemt toe bij het liggen op de aangedane zijde, maar soms ook als men op de andere heup ligt. De pijn kan uitstralen langs de buitenzijde van het bovenbeen tot de knie. Ook opstaan uit een stoel, langer lopen, traplopen en hurken kunnen pijnlijk zijn.
Behandeling
Bij overbelasting zal de belasting van de heup moeten worden verminderd. Dit geldt dan vooral van de activiteiten die de klachten verergeren. Als de ergste pijn verdwenen is, kan langzaam begonnen worden de belasting weer op te voeren, zodat de belastbaarheid vergroot wordt. De hulp van de fysiotherapeut is daar meestal voor nodig. Dit bestaat uit oefeningen om de heup- (en soms rug-)spieren te versterken en de pees op te rekken als die verkort is.
Als het niet lukt de klachten te verminderen door minder te belasten, kunnen een injectie in de slijmbeurs of ontstekingsremmende medicijnen (bijvoorbeeld Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen) de irritatie verminderen. Hierdoor kunnen dan de oefeningen wèl mogelijk zijn. Ook kan het gebruik van krukken of een rollator de klachten verminderen.
Slechts zelden is een operatie noodzakelijk. Bij een operatie wordt de slijmbeurs weggehaald. Het heupgewricht wordt hierdoor niet beschadigd en kan daarna dus normaal functioneren. De resultaten van een operatie zijn echter erg wisselend en niet zelden teleurstellend.