MRI

Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen. Het is een scantechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische golven en radiogolven.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het houdt in dat er afbeeldingen gemaakt worden met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven. Op deze manier kunnen we bepaalde delen van het lichaam zichtbaar maken die met röntgenstralen niet te zien zijn. Bij een MRI-onderzoek wordt een radiogolf het lichaam ingestuurd en met behulp van de antenne opgevangen. De antenne wordt vaak op of om het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst. Dit alles is geheel pijnloos. Gedurende het onderzoek is een hard bonkend geluid hoorbaar, waarbij elke scan weer andere geluiden veroorzaakt. U krijgt oordopjes om het geluid te dempen. Op de MRI kan het Catharina Ziekenhuis uiteenlopende onderzoeken doen: van spieren en pezen van het skelet, bepaalde organen in de buik tot onderzoeken van het hart en het hoofd.

Het onderzoek
De MRI-scanner zelf bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. De tunnel is aan zowel de voor- als achterzijde open. Hoe ver u in de MRI scanner schuift hangt af van het onderzoek dat de medisch specialist heeft aangevraagd. Tijdens het onderzoek bevindt de laborant zich achter de computer om de scans in te stellen. Hij kan u zien via de camera en het raam en met u communiceren via een intercom. De lengte van het MRI onderzoek kan sterk verschillen. Gemiddeld moet u rekenen op 20 tot 60 minuten.

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden