Diabetische voetenpoli

Vaatchirurgie poli

ma-vr (08.30-15.00)

Route: 120

De diabetische voetenpoli is er voor mensen met diabetes die voetproblemen hebben of een verhoogde kans op voetproblemen. Op de diabetische voetenpoli werken de vaatchirurg, revalidatiearts en podotherapeut nauw samen.

Voetproblemen

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op voetproblemen. Deze problemen worden vaak onderschat. Ze kunnen vervelende gevolgen hebben. De doorbloeding van de voet is bij mensen met diabetes slechter. Een kleine wond kan ongemerkt uitgroeien tot een grotere wond of infectie (ontsteking). Daardoor kan een wondje moeilijker genezen en is de wond gevoeliger voor infecties. De spieren en botten in de voet kunnen worden aangetast. Uiteindelijk kan zelfs amputatie nodig zijn.

Spreekuur

Het team van de diabetische voetpoli houdt één keer per 2 weken op vrijdagochtend spreekuur. Dit is op de eerste etage op de poli algemene en vaatchirurgie, Route 120. De behandeling van uw voetwond hangt af van de oorzaak. Tijdens het spreekuur wordt dit onderzocht. Het team stelt een behandeling voor. Soms is aanvullend onderzoek (bloed-, röntgen- en/of vaatonderzoek) nodig. 

Wondbehandeling

De wondbehandeling op het spreekuur richt zich op 4 onderdelen:

  1. drukontlasting

    Schoenen zijn erg belangrijk. Ze moeten lang en breed genoeg zijn, stevig en goed sluitend. Wij vragen u de schoenen die u elke dag draagt mee te nemen naar het spreekuur. Ook het verwijderen van eelt is belangrijk om druk te verminderen.
    Bij een kleine wond is de druk soms op te vangen met eenvoudige maatregelen zoals een zooltje of een tijdelijke ‘diabetische schoen’. Bij grotere wonden kan een op maat gemaakte definitieve (‘orthopedische’) schoen of een gipsbehandeling nodig zijn. 

  2. infectie bestrijden

    In een wond kan altijd een infectie ontstaan. Vaak nemen we een wondkweek af van uw wond om te zien of er een infectie is. Zo ja, dan krijgt u een antibioticakuur. Ook kunnen we een röntgenfoto maken om te zien of er een infectie van het bot is.

  3. doorbloeding verbeteren

    Verminderde doorbloeding van het been of de voet kan een belangrijke oorzaak zijn van een diabetische voetwond. Hierdoor geneest de wond minder goed. Als het nodig is doen we extra onderzoek om te kijken hoe de doorbloeding in uw benen is.

  4. wondverzorging
    Eerst maken we de wond schoon. Soms moeten we dood weefsel weg halen. Eventueel helpt een wijkverpleegkundige bij de wondzorg thuis. Als de wond genezen is, is het belangrijk om goed passende schoenen te blijven dragen. 

Contact

Als u nog vragen heeft of u merkt dat er verandering aan de voet optreden dan kunt u contact opnemen met de poli vaatchirurgie

Onze medewerkers


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden