Vaatchirurg Joep Teijink slaat (samen met anderen) alarm over vapende kinderen

“Dit is de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik voel.” Vaatchirug Joep Teijink is er heel duidelijk in waarom hij vandaag, samen met vele collega-artsen in Nederland, de noodklok luidt over vapende kinderen in een grootschalige mediacampagne. 

Teijink maakt onderdeel uit van Artsen Slaan Alarm, een samenwerkingsverband van artsen die zich inzetten voor een rookvrije generatie. En ja, daar hoort vapen ook bij. Hij vindt het belangrijk dat iedereen vier wetenschappelijk bewezen feiten over vapen kent:

  1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten.
  2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar.
  3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
  4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Teijink en zijn collega’s houden hun hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen door kinderen, soms al in de basisschoolleeftijd. “Als vaatchirurg hou ik mij dagelijks bezig met de effecten van roken en vraag ik mij af hoe het de huidige generatie zal vergaan. Daarom roepen we iedereen op om onze kinderen te beschermen door de feiten over de gevaren van het vapen te delen met alle ouders en kinderen van Nederland. Daar hebben ze recht op.” 

Joep Teijink

Aandacht in dagbladen, op radio, tv en social media

Vapen is een relatief nieuw fenomeen. “Dus we weten inderdaad nog niet alles, we gaan er nog veel meer van leren. Maar die vier feiten die ik eerder noemde, dus wel. En ook dat het een gevaarlijk, sterk verslavend middel is.”

Teijink sprak met zijn collega’s de afgelopen dagen diverse media als voorbereiding op deze ‘actiedag’. Dagbladen, radio, tv (praatprogramma’s, Jeugdjournaal), social media; ze besteden er stuk voor stuk aandacht aan. “Dat is een goede zaak, want achter het vapen zit een waanzinnige lobby met welhaast ongelimiteerd budget. En ook een geraffineerde marketingmachine die komt met hippe termen als vapen en e-juice in plaats van e-sigaret en nicotinevloeistof. Ik heb respect voor een product mooi of grappig in de markt zetten, maar hier lenen mensen zich voor een in mijn ogen misdadige industrie. Met maar één reden: geld.”

De 59-jarige vaatchirurg zag in zijn lange loopbaan genoeg ellende, niet alleen in het ziekenhuis maar ook in zijn vriendenkring. “COPD, kanker, ga maar door. Maar laat dit eens op je inwerken: er vallen 20.000 tabaksdoden per jaar in Nederland. Hoe minder nicotine-afhankelijke mensen, hoe beter het is.”

Op harden feiten gebaseerde hartenkreet

Daarom richten Teijink en collega’s zich tot kinderen, en met name ook hun ouders. “Eerder sloegen we alarm op TikTok, waarbij we influencers vroegen om geen vapes meer te laten zien in hun content. Uit de vele bezorgde reacties bleek dat ouders niet altijd op de hoogte zijn van de gevaren van vapen en dat ze behoefte hebben aan duidelijke informatie. De reacties van ouders in combinatie met onze grote zorg maakt dat we nu in de bres springen en inbreken in de media. Met deze op harde feiten gebaseerde hartenkreet willen we ouders informeren én helpen. We vinden dat ouders het recht hebben om de feiten over vapen te kennen. Hun kinderen worden immers verleid door een industrie die hen nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van de dode rokers. En als het aan ons ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan”, zo eindigt de medisch specialist van het Catharina Ziekenhuis zijn relaas.

Bij het alarmsignaal van Teijink en zijn collega’s hoort ook deze video. 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden