Begeleide looptraining bij etalagebenen goedkoper, duurzamer en veiliger

Looptherapie bij etalagebenen onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut is goedkoper, duurzamer en veiliger dan een operatie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van ClaudicatioNet dat werkt vanuit het Catharina Hart- en vaatcentrum in Eindhoven. Het breed uitrollen van de zogenoemde Stepped Care behandelstrategie kan in Nederland een besparing opleveren van 33 miljoen euro per jaar.

Patiënten met claudicatio intermittens, de medische term voor ‘etalagebenen’, hebben pijn in de benen bij het lopen. Etalagebenen ontstaan als door aderverkalking in de benen te weinig zuurstofrijk bloed de spieren in de benen bereikt. Bij patiënten ontstaat pijn bij inspanning, omdat het lichaam niet kan voldoen aan de toenemende vraag naar zuurstofrijk bloed in de benen. Bij rust verdwijnt deze pijn weer. Mensen verbloemen de klachten vaak door net te doen alsof ze etalages bekijken. Vandaar de term etalagebenen. In Nederland hebben ruim 400.000 mensen last van etalagebenen. Jaarlijks krijgen 25.000 patiënten deze diagnose te horen.

Stepped care strategie

Uit het onderzoek blijkt dat een Stepped Care traject de beste behandelvorm is voor patiënten met etalagebenen terwijl in de praktijk nog te vaak voor een dotterbehandeling wordt gekozen. Bij zo’n behandeling, die door een vaatchirurg in het ziekenhuis wordt uitgevoerd, wordt de vernauwing in het bloedvat met een ballonnetje weggedrukt. Een Stepped Care traject is gericht op het toenemen van bewegen en het verbeteren van de leefstijl. Prof. dr. Joep Teijink, vaatchirurg in het Catharina Hart & vaatcentrum, legt in Mediator uit waarom begeleide looptherapie te verkiezen is boven een dotterbehandeling.

Lees het complete interview met Prof. Dr. Joep Teijink in Mediator


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden