Botoxbehandeling bij dystonie

Dystonie is een bewegingsstoornis, waarbij er sprake is van onwillekeurig aanspannen van bepaalde spieren. Daardoor ontstaan er abnormale houdingen van één of meer lichaamsdelen. De meest voorkomende vormen van dystonie zijn scheefstand van de hals (torticollis) en onwillekeurige spiertrekkingen van de oogleden (blepharospasmen).

Botulinetoxine (Botox) zorgt ervoor dat spieren verslappen, waardoor de spierspanning wordt verminderd. Tijdens het eerste consult zal de neuroloog bepalen welke spieren betrokken zijn. Met name bij scheefstand van de hals (torticollis) wordt gebruik gemaakt van elektromyografie (EMG) om de spieractiviteit te meten. De behandeling betreft meestal één of meerdere spieren.

Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om tot het juiste behandelprotocol te komen. Dat wil zeggen: welke spieren behandeld moeten worden en hoeveel botox nodig is. Het effect is meestal na één tot twee weken merkbaar. Gemiddeld dient de behandeling na drie tot vier maanden herhaald te worden.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden