Endovasculaire behandeling van een aneurysma (EVAR)

Met een endovasculaire behandeling kunnen we een aneurysma van binnenuit opereren. Dus zonder grote buikoperatie. Via de liezen legt de vaatchirurg een ‘endoprothese’ (een kunststof buisje) in het aneurysma. Het bloed stroomt dan voortaan door dit buisje. Daardoor staat er geen druk meer op de wand van het aneurysma.

Een EVAR-behandeling (EndoVasculaire Aneurysma Repair) verloopt via een slagader in de lies. Dit heeft belangrijke voordelen in vergelijking met een buikoperatie:

  • minder kans op complicaties
  • geen groot litteken
  • sneller herstel

Er zijn echter ook nadelen in vergelijking met een open buikoperatie:

  • Na een EVAR-behandeling is het advies om levenslang eens per jaar voor controle naar de polikliniek te komen.
  • De kans bestaat (ongeveer 10%) dat er in de loop van de jaren een tweede ingreep moet gebeuren. Dat komt omdat een van de stents niet goed meer aansluit op de eigen vaatwand of de overige stents.

Als we de patiënten na een EVAR-behandeling en een open buikoperatie na 5 jaar met elkaar vergelijken, zijn er geen grote verschillen in de uitkomsten.

De operatie

De vaatchirurg prikt beide liezen aan of maakt een kleine snee in de liezen en brengt via de liesslagaderen een katheter in. Daarmee brengt de chirurg een opgevouwen prothese (een kunststof buisje) naar de plek van het aneurysma. Zo’n prothese noemen we ook wel een endoprothese. Met röntgenapparatuur bepaalt de vaatchirurg waar de prothese moet komen.

De chirurg klemt de prothese vast in de aorta net boven het aneurysma. Dankzij weerhaakjes blijft de prothese vastzitten. Daarna verwijdert de specialist de katheter en hecht de wonden in de lies. Na de operatie moet u gemiddeld nog 1 of 2 dagen in het ziekenhuis blijven.

Er zijn drie mogelijkheden om een herstel via de liezen te doen:

EVAR

Hierbij begint het aneurysma ruim onder de nierslagaders en eindigt boven de aftakking naar de billen/heup.

De EVAR-behandeling in beeld

 

EVAR + IBD

Hierbij begint het aneurysma ruim onder de nierslagaders en eindigt onder de aftakking naar de billen/heup.

De EVAR + IBD-behandeling in beeld

FEVAR

Hierbij begint het aneurysma boven de nierslagaders. De stent wordt dan naar boven toe verlengd en er worden aparte ‘zijpootjes’ gemaakt om de nieren, darmen en lever van voldoende bloed te voorzien.

De FEVAR-behandeling in beeld

Mogelijke complicaties

Elke ingreep brengt risico’s met zich mee, zoals een wondinfectie of trombose. Een EVAR-behandeling kan ook een aantal specifieke complicaties hebben:

  • De prothese kan gaan lekken of verschuiven. Hierdoor kan er weer bloed in het aneurysma lopen en is er opnieuw kans dat het aneurysma scheurt. Soms is in dat geval een hersteloperatie nodig.
  • De liesslagader kan beschadigen, dit kunnen we direct tijdens de operatie verhelpen.
  • De zenuwen in de lies kunnen beschadigen. Deze herstellen niet altijd volledig, waardoor het gevoel in de lies kan veranderen.
  • De nierfunctie kan verstoord raken. Tijdens en na de operatie is hier veel aandacht voor.

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden