Vervanging van de voorste kruisband in de knie via een kijkoperatie

Een reconstructie van de voorste kruisband vindt via een kijkoperatie plaats. De gescheurde kruisband wordt vervangen door ‘lichaamseigen’ materiaal, namelijk een deel van uw kniepees of twee pezen van uw hamstringspieren (spieren aan de achterkant van uw bovenbeen). Dit gebeurt met een snede van ongeveer 10 centimeter aan de voorzijde van de knie. De nieuwe kruisband wordt vastgemaakt met schroeven en/of een kram. Tijdens de operatie wordt eenmalig antibiotica gegeven, ter voorkoming van infecties. De operatie duurt 1,5 tot 2 uur.

De voorste kruisband controleert de voorachterwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Als het onderbeen teveel verschuift en/of draait kan de voorste kruisband scheuren. Soms is er een voorste kruisband scheur te zien in combinatie met een binnenband scheur, en/of een scheur van de binnen meniscus. De belangrijkste oorzaak van het scheuren is een overstrekking of verdraaiing bij sport. Vaak is het een sport waarbij de benen blijven staan en het lichaam veel en snel beweegt zoals bij basketbal of voetbal. Skiën is ook een grote veroorzaker van deze aandoening, vooral nu skischoenen hoger aangesloten zitten om het onderbeen. Het aantal vrouwen dat een voorste kruisband scheurt is twee tot acht keer groter dan het aantal mannen, afhankelijk van het sporttype, intensiteit van het sporten, individuele bouw en aanleg. Dit heeft te maken met de anatomische stand van het bekken, het heupgewricht en de knieën. Ook de ruimte waarin de voorste kruisband loopt in het bovenbeen is bij de vrouw nauwer. De speling van het gewricht is bij de vrouw groter dan bij man. Tot slot is er een negatieve hormonale invloed bij de vrouw.

Verschijnselen van een voorste kruisband scheur
Acuut:
Als gevolg van een ongeval. Vaak zwelt de knie op binnen korte tijd na het ongeval. Dit komt door het scheuren van de bloedvaten in de voorste kruisband. Er wordt vaak een ‘plop’ of ‘knap’ gevoeld in de knie. Pijn en zwelling houden vaak twee weken aan na het ongeval.

Chronisch:
Bij de helft van de patiënten is sprake van een instabiel gevoel van de knie, het gevoel ‘er doorheen te zakken’, vooral bij verandering van de
richting waarin men loopt. De andere helft van de patiënten heeft dit gevoel niet.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden