Bestralingsmasker Catharina Ziekenhuis in spotlights door neusbreuk Mbappé
Eindhoven | Europa is in de ban van het EK voetbal. De neusbreuk van sterspeler Kylian Mbappé zorgt voor hernieuwde aandacht voor het zogenoemde elektronenmasker dat in het Catharina Ziekenhuis gemaakt wordt.
Voor de goede orde: het is maar de vraag of de Fransman morgen meedoet tegen Oranje. Als hij meedoet, zal dat met een masker zijn om zijn neus te beschermen. Ook al ligt de uitvalsbasis van de Fransen maar drie uur met de auto van het Catharina Ziekenhuis vandaan, toch heeft de toekomstig Real Madrid-speler zich nog niet gemeld in Eindhoven.
Dat had op zich best gekund, zo leerde het verleden. Memphis Depay, die vrijdag sowieso aan de aftrap verschijnt, liet zich in het verleden een masker aanmeten in het Catharina Ziekenhuis. Dat was in 2014 om precies te zijn toen hij als speler van PSV een gebroken oogkas opliep, zo konden ook De Telegraaf, dagblad Trouw en Hart van Nederland zich herinneren. In onderstaande video is precies te zijn hoe dat destijds in zijn werk ging (en nu nog gaat).
Het is zeker niet ons hoofdwerk. Als er tijd is, doen we het, maar ons werk in het ziekenhuis gaat altijd voor
Maakproces in het kort
Hij was niet de eerste en zeker niet de laatste topsporter die langskwam in het Catharina Ziekenhuis. “Het is zeker niet ons hoofdwerk. Als er tijd is, doen we het, maar ons werk in het ziekenhuis gaat altijd voor”, zei radiotherapeutisch laborant Nathalie Hermsen woensdag in het voetbaltijdschrift Voetbal International (artikel alleen als abonnee te lezen).
Ze legt het maakproces in het kort uit. “We maken een afdruk van het gelaat. Met het gipsen beeld dat we dan krijgen, zuigen we er kunststof vacuüm overheen. Daardoor neemt het precies de vorm van het gezicht aan. Daarna snijden we het vrij, in de vorm van een masker. Het uitgeharde kunststof sluit dan perfect aan op het gezicht.”
Hermsen schetst graag meer achtergronden. Het Catharina Kanker Instituut is immers gespecialiseerd in het maken van elektronenmaskers. Het ziekenhuis maakt elk jaar ongeveer 40 maskers voor patiënten die worden bestraald vanwege kankertumoren in het gelaat.
Nauwkeuriger bestralen
Hoe wordt dat dan gebruikt? Dat zit als volgt: het bestralingsmasker zorgt ervoor dat de patiënt bij elke bestraling op exact dezelfde plek behandeld wordt. Zo kan er nauwkeuriger bestraald worden in het gelaat en is de bescherming op maat. Het masker past precies op het gezicht van de patiënt en voelt comfortabel aan.
Daarnaast maakt het ziekenhuis elk jaar honderden maskers voor patiënten die worden bestraald vanwege kankertumoren in het hoofd en de hals. De maskers kunnen worden vastgeklikt aan de behandeltafel, zodat de patiënt bij iedere bestraling exact in dezelfde houding ligt en dus exact op dezelfde plek kan worden bestraald.
Oncologische expertise kan dus ook worden toegepast in de topsport. Nogmaals, het Catharina Kanker Instituut doet dit alleen als de agenda het toelaat.