Christine Menting blikt met oncologisch chirurg Johanne Bloemen terug op endeldarmkankeroperatie
Drieënhalf jaar geleden kreeg Christine Menting (68) de diagnose endeldarmkanker. Tijdens een patiëntenmiddag in het Catharina Ziekenhuis deelde ze openhartig haar verhaal, samen met oncologisch chirurg Johanne Bloemen, die haar destijds opereerde. “Het was een heftige tijd,” zegt Christine. “Maar ik heb nooit gedacht: waarom ik? Ik dacht: hoe kom ik er weer bovenop.”
In 2021 kreeg Christine een oproep voor het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek darmkanker. Ondanks dat ze al langere tijd bloedverlies had, dacht ze aan aambeien en bleef ze vooral druk met haar werk. De uitslag was onverwacht: een kwaadaardige tumor, klein maar zeer ongunstig gelegen, helemaal aan het einde van de endeldarm. Vrij snel werd duidelijk dat een operatie nodig was en dat ze een stoma zou krijgen.
Deelname aan studie
Ze kwam terecht bij chirurg Johanne Bloemen en werd gevraagd deel te nemen aan de TESAR-studie, waarbij er werd geloot tussen de behandelingen: óf een operatie, óf chemoradiatie. Met dit type onderzoek kan er antwoord gegeven worden op de vraag of de ene behandeling echt beter is dan de andere. Christine kreeg de klassieke operatie. “Ik heb alles opgezocht, via kanker.nl, de stomavereniging, Stichting Darmkanker. Samen met dokter Bloemen heb ik alles besproken. Van risico’s tot herstel.”
De chirurg herinnert zich dat nog goed. “Christine was betrokken, dacht mee, en toonde moed door mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.”
De operatie verliep goed, maar het herstel was pittig. “Ik kreeg goede begeleiding in het ziekenhuis, leerde hoe ik mijn stoma moest vervangen en ik was snel weer op de been”, zegt ze. Waar ze wel veel last van had, was haar achterwerk. “Op advies van haar arts heb ik daar een speciaal zitkussen voor gekocht. Die gebruik ik nu nog steeds.”
Leven opbouwen in kleine stapjes
Met kleine doelen bouwde ze haar leven weer op. “Eerst weer zelf boodschappen doen, toen een klein stukje fietsen.” Drie maanden na de operatie ging ze met haar gezin op vakantie naar Mallorca. Een vakantie die al gepland stond voor de diagnose. “Ik had nog nooit zo genoten. En zelfs met mijn stoma ben ik in badpak in de zee geweest.”
Christine werd actief in de patiëntenadviesraad voor endeldarmkanker en sloot zich aan bij de stomavereniging en Stichting Darmkanker. “Lotgenotencontact helpt enorm. Je kunt je verhaal delen, elkaar steunen. Het geeft kracht.” Bloemen benadrukt hoe belangrijk ervaringsdeskundigen als Christine zijn: “Ze laten zien dat er leven is na kanker. Hun verhalen geven hoop.”
Oproep voor onderzoek
Tijdens de patiëntenmiddag riep Johanne Bloemen alle patiënten op om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek als daarnaar gevraagd wordt. “Net zoals Christine heeft gedaan. We zijn koploper op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van (endel)darmkanker We doen veel onderzoek, boeken baanbrekende resultaten, maar willen nog meer antwoorden op vraagstukken die de behandeling nog beter kunnen maken, en daar hebben we uw medewerking hard bij nodig.”
Christine kon dat beamen. “Dankzij alle goede zorgen hier, heb ik mijn leven weer op kunnen pakken. Ik fiets, ik reis, ik geniet. Ook mét stoma. Het leven is niet voorbij na kanker. Het is anders, maar zeker niet minder.”
