Endeldarmkanker

Endeldarmkanker (rectumcarcinoom) is een vorm van darmkanker die goed te genezen is, mits deze in een vroeg stadium wordt ontdekt.  Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in vroege opsporing van endeldarmkanker en is tevens een landelijk verwijscentrum voor complexe  endeldarmkanker.

Wanneer een kwaadaardige tumor zich in de laatste 15 centimeter van de dikke darm bevindt, spreken we van endeldarmkanker, ook wel rectumcarcinoom genoemd. Endeldarmkanker lijkt daarom in veel opzichten op dikkedarmkanker. Per jaar wordt bij ongeveer 4000 patiënten de diagnose endeldarmkanker gesteld.  Het grootste deel van deze patiënten is ouder dan 60 jaar. Endeldarmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Onderzoek

Als u een verdenking van (endel)darmkanker heeft, onderzoekt een arts u met een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele buis met aan het einde een camera, waarmee de darmen van binnenuit geïnspecteerd kunnen worden. Al tijdens het onderzoek kunnen poliepen (goedaardige tumoren die mogelijk uitgroeien tot een kwaadaardig kankergezwel) worden verwijderd. Als er een tumor zit, volgt vaak ook een CT-scan om te kijken of de tumor mogelijk ook in andere organen is doorgegroeid.

Patiënt Toos krijgt goednieuws in haar strijd tegen endeldarmkanker

Expertisecentrum

Het Catharina Ziekenhuis is een landelijk verwijscentrum voor complexe endeldarmkanker. Tweederde van de Nederlandse patiënten met complexe endeldarmanker wordt doorverwezen naar het Catharina Kanker Instituut. De kennis en kunde van de chirurgen in combinatie met de IORT-behandeling (bestralen tijdens de operatie) hebben ervoor gezorgd dat in het Catharina Ziekenhuis de overlevingskansen bij ingewikkelde endeldarmkanker spectaculair zijn gestegen. Regelmatig komen patiënten die elders niet meer te behandelen zijn naar dit ziekenhuis om hier met succes te worden behandeld. Dat komt overigens niet alleen door de Intra Operatieve Radiotherapie, maar ook door de operatie zelf. In het geval van endeldarmkanker is dat doorgaans een complexe operatie, vanwege de slechte bereikbaarheid van het bekkengebied. Door de jarenlange expertise en de vele patiënten die er inmiddels behandeld zijn, is ook die vaardigheid in het Catharina Ziekenhuis van een enorm hoog niveau.

Sommige endeldarmkankerpatiënten die als onbehandelbaar werden beschouwd, hebben dankzij IORT en de verbeterde operatietechniek weer goede kans op genezing.

Oncologisch chirurg Oncologisch chirurg prof. dr. Harm Rutten over Endeldarmkanker
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden