Hoe hergebruikte data patiënten helpen, zorg verbeteren en zorgkosten besparen

Als je data van patiënten hergebruikt om daar lessen uit te trekken, dan kun je de zorg verder verbeteren. Dat zorgt voor betere uitkomsten voor patiënten én voor lagere zorgkosten. Uiteindelijk draagt dat allemaal bij aan het toegankelijk houden van de zorg, blijkt uit het onderzoek van Stacey Slingerland. De gezondheidswetenschapper promoveerde aan de TU/e op de implementatie van waardegedreven zorg.

Slingerland wil met haar onderzoek bijdragen aan de verdere verbetering van behandelresultaten en bijbehorende zorgkosten voor hartpatiënten. Deze aanpak wordt waardegedreven zorg genoemd. “Dat is dé manier om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden terwijl je de uitkomsten voor de patiënt verbetert”, zegt ze. “Je stelt de patiënt centraal. Daar wil je goede zorg voor leveren, maar je wilt tegelijkertijd ook verspilling tegengaan.

“Bestaande data uit de praktijk kunnen worden ingezet om zowel de kwaliteit van zorg als de betaalbaarheid ervan te verbeteren”, zegt Slingerland. Bijvoorbeeld bij een nieuw protocol bij dotterbehandelingen. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat patiënten bij wie de geplaatste stent onder hoge druk een keer extra wordt opgerekt (nadilatatie), minder complicaties krijgen.

“Daarmee lever je betere patiëntzorg. Tijdens de ingreep kost het wat meer, maar zo voorkom je heropnames en bespaar je op zorgkosten op de lange termijn. Dat is voor alle partijen beter.”

Zo voorkom je heropnames en bespaar je op zorgkosten op de lange termijn

Een ander belangrijk thema in het proefschrift van Slingerland is de harmonisatie van zorgkosten en uitkomsten in de praktijk. Ze gebruikte een methode die eerder in het Catharina Ziekenhuis ontwikkeld werd voor het meten van kostenindicatoren en toonde aan dat bij het terugbrengen van de kosten van een ablatie, een behandeling voor patiënten met ernstige hartritmestoornissen, de kwaliteit behouden bleef.

“Een ablatie kan ook net zo veilig in dagbehandeling. Patiënten hoeven geen nacht in het ziekenhuis meer te blijven. Dat vinden zij fijner, het bespaart op zorgkosten én zorgt voor minder inzet van verpleegkundigen. Zo blijft zorg toegankelijk.”

Uitdagingen

Ondanks de successen zijn er nog tal van uitdagingen. Om waardegedreven zorg verder in praktijk te brengen moeten volgens Slingerland nog wel randzaken verbeteren.  “Dit vraagt om een andere kijk en insteek van onder meer zorgmanagers en zorgverzekeraars. Bestaande financieringsmodellen houden verbetering soms tegen.”

“Bijvoorbeeld: een ziekenhuis kan nu financieel gestraft worden voor betere zorg, waarbij de patiënt minder lang in het ziekenhuis verblijft, terwijl dat beloond zou moeten worden. De ontwikkeling van waardegedreven betalingsmodellen krijgt nu nog erg weinig aandacht, terwijl dat een belangrijke stap is om kwaliteitsverbetering en kostenreductie samen te laten gaan.”

Een andere uitdaging is het maken van goede afspraken rondom persoonsgegevens van patiënten. Waardegedreven zorg is alleen te implementeren op basis van patiëntendata uit de zorgpraktijk. “Die data zijn de kern van de verbeteringen, maar het gebruik daarvan moet heel goed georganiseerd zijn om de privacy van patiënten te waarborgen”, zegt Slingerland.

Toekomstige zorg

Slingerland hoopt met haar onderzoek bij te dragen aan een toekomst waarin hoogwaardige zorg voor iedereen toegankelijk blijft. “Als we in Nederland kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke zorg willen blijven geven, dan kan waardegedreven zorg een uitkomst zijn. Waardegedreven zorg stelt de patiënt centraal, maar blijft ook kritisch op de kosten. Het biedt een uitweg voor het huidige systeem dat steeds meer onder druk komt te staan,” zegt ze. “Door samen te werken en innovaties zoals dagbehandelingen en nieuwe protocollen te omarmen, kan de zorg efficiënter en patiëntgerichter worden.”

Stacey Slingerland

© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden