Longscan ook te gebruiken om botontkalking en vaatverkalking op te sporen

Met één CT-scan tegelijkertijd zien of een patiënt met de chronische longziekte COPD botontkalking én een verhoogde kans op een hartaanval heeft? Binnen enkele jaren kan het, voorspelt Lisette Romme, de onlangs gepromoveerde longarts in opleiding van het Catharina Ziekenhuis.

De meeste patiënten die lijden aan COPD krijgen een CT-scan van de longen. Romme besloot voor haar promotie-onderzoek met een andere bril naar deze CT-scans te kijken om te zien of ze er ook botontkalking en vaatverkalking (twee aandoeningen die vaak voorkomen bij COPD-patiënten) op kon ontdekken. En het antwoord daarop is ja.

Door op de bestaande CT-scan de botdichtheid van de ruggenwervels te meten en de kransslagader van het hart onder de loep te nemen, ontdekte Romme dat er veel meer uit één scan te halen is. Op een CT-scan kan bijvoorbeeld het goed behandelbare, maar niet altijd makkelijk opspoorbare, botontkalking (het brozer worden van de botten) in een veel eerder stadium worden ontdekt.

‘Longartsen kijken op CT-scans meestal alleen naar longweefsel’, legt Romme uit. ‘Als er een vermoeden is van botontkalking – wat bij 35 procent van de COPD-patiënten voorkomt – is er een speciale scan nodig. Terwijl op de bestaande CT-scan ook al veel te zien is. Ook verkalking van de kransslagader van het hart is op te sporen. Qua efficiëntie is er dus veel te winnen als we de CT-scan beter gaan lezen.’

Goedkopere, snellere en completere zorg lonkt dus, maar zo ver is het nog niet. Romme: ‘Er is vervolgonderzoek nodig. Er moet gekeken worden bij hoeveel van de patiënten bij wie ik op basis van de CT-scan botontkalking vast stel, ook daadwerkelijk botbreuken optreden. Pas dan kunnen we de waarde van mijn metingen goed inschatten en deze methode echt standaard gaan toepassen. Dat onderzoek gaat nu in samenwerking met het MUMC+ (Maastricht), Ciro (Hornerheide), Universiteit Eindhoven en University of Edinburgh plaatsvinden. Dus over enkele jaren weten we meer. Maar dit is in ieder geval al een hele mooie goede stap.’


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden