Van den Biggelaar: ‘Toen wist ik het zeker: haal die rib er maar uit’

Op Wereld Trombose Dag (13 oktober) wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevaren van trombose. Oscar van den Biggelaar zal op deze dag nog wel even terugdenken aan februari van dit jaar, toen hij in het Catharina Ziekenhuis belandde met een armtrombose. Gelukkig was hij op de juiste plek, want dit ziekenhuis heeft als één van de weinige Nederlandse ziekenhuizen een behandeling die armtrombose volledig geneest.

Een inspanningstrombose in de arm ontstaat meestal bij relatief jonge mensen die veel boven hun macht hebben gewerkt. Het bloedvat dat tussen het sleutelbeen en de eerste (bovenste) rib ligt, raakt in de nauwe doorgang bekneld en loopt beschadiging op. Het bloed gaat daardoor trager stromen en er kan een stolsel ontstaan.

Van den Biggelaar past precies in dit profiel. Hij is jong (25), deed jaren fanatiek aan waterpolo en zijn klachten traden op toen hij zijn huis aan het verbouwen was en wekenlang boven zijn macht stond te schuren, schilderen en klussen.

Meteen opgenomen

Maar toch werden zijn klachten  aanvankelijk niet erkend. “Mijn arm werd dik en ik had een drukkend gevoel”, vertelt het voormalige waterpolotalent. “Daarmee wilde ik naar de spoedpost van het Catharina Ziekenhuis, maar in een naburig ziekenhuis kon ik sneller terecht. Ik ging voor de snelheid, maar dat was achteraf niet zo handig. Ik werd onderzocht op trombose, maar dat werd uitgesloten. Ik kreeg ontstekingsremmers en ging gewoon op skivakantie. Op de laatste avond werden de klachten toch wel heel erg, dus besloot ik bij thuiskomst nog eens naar het ziekenhuis te gaan. Het Catharina deze keer. Daar werd een armtrombose vastgesteld. Ik werd meteen opgenomen.”

Twee dagen lag hij aan het infuus om het stolsel helemaal op te lossen. Daarna kwam vaatchirurg dr. Joep Teijink vertellen dat het beter was dat ook de eerste (bovenste) rib verwijderd werd, zodat het gekwetste bloedvat meer ruimte zou krijgen. De kans dat Van den Biggelaar zonder die operatie last zou blijven houden, was namelijk erg groot. Deze specialistische operatie wordt maar in enkele Nederlandse ziekenhuis uitgevoerd. Veruit de meeste Nederlandse ziekenhuizen schrijven enkel antistollingsmedicatie voor. Daarmee lost het stolsel deels op, maar het probleem (vernauwde ruimte) blijft bestaan. Dus niet alleen zit een patiënt de rest van zijn leven aan de medicijnen, ook blijven er klachten als pijn en een niet of minder functionele arm.

Rib eruit

“Het klinkt best raar als je verteld wordt dat ze een rib willen weghalen. Maar dokter Teijink legde het heel helder uit en daarom voelde het goed. Voor de zekerheid heb ik nog even met een bevriende arts gebeld, Cees-Rein van den Hoogenband. Die zei: ‘Dokter Teijink heeft hier veel verstand van. Als hij dit adviseert, dan moet je dit zeker doen’. Nou, toen wist ik het zeker. Haal die rib er maar uit.”

Zo gezegd, zo gedaan. De rib werd eruit gehaald en Van den Biggelaar herstelde snel. “Ik had een week redelijk wat pijn, maar eigenlijk kan ik wel zeggen dat het allemaal is meegevallen. Of ik die rib mis? Helemaal niet. Het voelt helemaal niet raar en ik heb geen krachtverlies. Ik doe alles weer wat ik voorheen deed en voel me topfit. En het is extra fijn om te weten dat die trombose daar niet meer terugkomt.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden