Catharina Ziekenhuis opent twee hypermoderne hybride operatiekamers

Het Catharina Ziekenhuis heeft deze week twee hypermoderne hybride operatiekamers in gebruik genomen. Met deze twee hightech versies van een ‘standaard’ operatiekamer kan het ziekenhuis de nieuwste technieken toepassen op het gebied van haar speerpuntbehandelingen, zoals hartklepimplantaties via de lies en complexe aorta-aneurysma behandelingen. “Met de komst van deze twee hybride operatiekamers behouden we onze voortrekkersrol als grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en kunnen we zelfs internationaal verder doorgroeien”, aldus cardioloog dr. Pim Tonino van het Catharina Hart- en vaatcentrum.

Een hybride OK is een standaard operatiekamer gecombineerd met de allernieuwste beeldtechnieken om tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt te kunnen kijken. Het is in de medische wereld een duidelijke trend om steeds minder ingrijpend – minder invasief – te opereren. Dat betekent wel dat de eisen aan de kwaliteit van de beeldvorming om tijdens een operatie in het lichaam te kunnen kijken steeds hoger worden. “In de hybride OK’s kijken we met behulp van de nieuwste röntgenapparatuur in het lichaam van de patiënt. Door minder ingrijpend te opereren herstelt de patiënt sneller, is er minder kans op infecties en zijn ook minder heroperaties nodig”, aldus vaatchirurg dr. Marc van Sambeek. Een groot voordeel van deze operatiekamers is dat, indien medisch noodzakelijk, snel omgeschakeld kan worden naar een klassieke operatie, waarbij een patiënt in een steriele omgeving geopereerd kan worden.

Hybride OK Catharina Ziekenhuis

Minder röntgenstralen nodig

De röntgenapparatuur die in de nieuwe operatiekamers van het Catharina Ziekenhuis wordt gebruikt leidt tot een afname van meer dan 70 procent in stralingsbelasting voor patiënt en behandelteam ten opzichte van het oude systeem. De technologische snufjes zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de wanden en het plafond en zijn wendbaar. Via een railsysteem aan het plafond kunnen deze apparaten gemakkelijk om de patiënt heen worden geplaatst. “We kunnen nu ook twee operaties in één keer doen. Iemand krijgt bijvoorbeeld een dotterbehandeling in de bekkenslagader, maar ook meteen een omleiding in het been. En soms zien we ter plekke een andere vernauwing. Dan kunnen we die meteen diagnosticeren en behandelen zonder dat een nieuwe operatie nodig is”, aldus Van Sambeek. “De ingebruikname van deze twee kamers komt de zorg voor onze patiënten ten goede”, benadrukt Tonino.

Grootste centrum van Nederland

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is het grootste centrum van Nederland. Het centrum heeft een bovenregionale functie; werkt nauw samen met ziekenhuizen in de regio en daarbuiten. Ongeveer 70% van de patiënten is voor behandeling verwezen door cardiologen uit andere ziekenhuizen uit Nederland. De vaatchirurgen zijn gespecialiseerd in ingewikkelde endovasculaire vaattechnieken. Dankzij een zeer gespecialiseerde Intensive Care en nauwe samenwerking met onder meer de interventieradiologen worden zeer complexe hart- en vaatbehandelingen in het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd.

De ontwikkelingen in het Catharina Hart- en vaatcentrum volgen elkaar snel op. Binnenkort wordt boven de vernieuwde entree van het ziekenhuis het nieuwe Hart- en vaatcentrum geopend. Met de komst van dat centrum is alle spoedzorg – SEH, IC, OK en Eerste harthulp – in het ziekenhuis op één verdieping aanwezig. Bovendien zijn in het centrum, naast een hartlounge en twee nieuwe afdelingen, vijf nieuwe hartcatheterisatiekamers gebouwd. Daarmee is de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten van zeer hoog niveau in het Catharina Ziekenhuis.

De officiële opening van het nieuwe Hart- en vaatcentrum staat gepland in het najaar van 2016.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden