Intensive Care, Medium Care en PACU

Intensive Care

040 - 239 95 00

Route: 348

Op de Intensive Care (IC) behandelen wij patiënten van wie één of meerdere belangrijke organen ernstig verstoord of bedreigd worden. Dit kan zijn door een ernstige ziekte, of ten gevolge van een risicovolle operatie, waardoor intensieve zorg nodig is.

De patiënten op de IC krijgen ondersteuning van bijvoorbeeld de ademhaling of bloeddruk. Bij complexe problemen kan een langdurige, intensieve behandeling nodig zijn. De artsen en IC-verpleegkundigen bewaken de orgaanfuncties met apparatuur en onderzoeken. Wanneer de toestand van een patiënt het toelaat, kan deze terugkeren naar een Medium Care of verpleegafdeling.

De IC van het Catharina Ziekenhuis beschikt over maximaal 24 bedden op één- en tweepersoonskamers. Door middel van een geavanceerd videosysteem worden de patiënten continu bewaakt. Het interieur van onze IC is in een huiselijke sfeer met tv en variabel licht, dit alles om het verblijf van de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Soms is een patiënt zo ziek dat de arts of verpleegkundige familie en/of naasten adviseert om in de buurt te blijven. Dan zijn er voor de familie, vrienden en naasten familiekamers beschikbaar met internet, tv en eigen sanitaire voorzieningen.

Meer informatie over onze Intensive Care vindt u in de patiëntenfolder Intensive Care en voor kinderen in het fotoboek voor kinderen op de IC.  Patiënten op de Intensive Care krijgen verschillende onderzoeken en behandeling zoals bijvoorbeeld beademing of pijnbestrijding. Lees meer over deze onderzoeken en behandelingen.

Medium Care

Onze Medium Care (MC) beschikt over maximaal 12 bedden op één- en tweepersoonskamers. Het interieur van onze MC is in een huiselijke sfeer met tv en variabel licht, om het verblijf van de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. De afdeling MC is een onderdeel van de Intensive Care (IC) van het Catharina Ziekenhuis. Op de MC slaan we een brug naar verdere revalidatie en/of terugkeer naar de verpleegafdeling. Hier worden patiënten opgenomen die (nog) bewaking nodig hebben en waarvan de orgaansystemen minder complex behandeld worden dan op de IC.

Op de Medium Care is er altijd een vaste verpleegkundige die gedurende zijn of haar dienst de zorg draagt voor één of twee patiënten. Een arts-assistent onderzoekt de patiënten op de Medium Care. Tijdens de visiteronden bespreekt deze zijn bevindingen met de verantwoordelijke intensivist (specialist op het gebied van Intensive Care).

Op de intensive Care en Medium Care maken we op sommige kamers gebruik van geuren en oliën om een aangename sfeer te bevorderen of onaangename geuren te neutraliseren. Tevens zijn er mogelijkheden om tv te kijken of muziek te luisteren om een ontspannen sfeer te creëren.

PACU

De afdeling PACU (Post Anaesthetic Care Unit) is een onderdeel van de Intensive Care (IC) van het Catharina Ziekenhuis. Op de afdeling PACU vangen wij patiënten op die extra zorg en bewaking nodig hebben na een operatie. Zij blijven hier meestal maximaal 8 uur.

Nazorg

Een opname op een Intensive Care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel de patiënt als voor de familie en naasten. Veel patiënten die langer dan een paar dagen op een IC hebben gelegen, kunnen daar nog lange tijd problemen van ondervinden. In het Catharina Ziekenhuis wordt daarom na een opname op de IC veel aandacht besteed aan nazorg. Patiënten die op de IC hebben gelegen kunnen bijvoorbeeld last hebben van een zwakke conditie, spier- en zenuwpijn, slechte eetlust, slaapproblemen, nachtmerries en flashbacks, angst of depressie. Deze klachten kunnen de kwaliteit van uw dagelijks leven beïnvloeden. Dit wordt het Post Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd. Het bijhouden van een digitaal dagboek en/of het maken van foto’s kan deze leegte opvullen, of bijdragen aan de verwerking van deze periode. Voor de patiënt en familieleden kan het dagboek prettig zijn om later nog eens terug te kunnen lezen wat er allemaal gebeurd is. Uw verpleegkundige weet er alles van. U kunt uiteraard ook zelf een dagboek bijhouden.

Meer informatie

Voor meer vragen of informatie over de nazorg na een opname kunt u contact opnemen met de afdeling Intensive Care of een e-mail sturen naar: nazorgic@catharinaziekenhuis.nl

Lees voor meer informatie over nazorg ook de patiëntenfolder Herstel na opname op de IC of de PICS-folder

Meer informatie vindt u ook op een van deze websites:

 

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

  • Dit is sterk individueel bepaald. Patiënten moeten eerst aantonen dat ze zelf kunnen ademen en hoesten. Dat is de gebruikelijke voorwaarde om van de beademing af te gaan.
    De behandelende arts beoordeelt of de patiënt naar de verpleegafdeling mag. De patiënt mag naar een verpleegafdeling als deze niet veel ondersteuning van medicatie/apparatuur meer nodig heeft.

  • Patiënten en bezoekers hoeven zich pas zorgen te maken over een alarm wanneer de arts/ verpleegkundige dat aangeeft. De getallen op de monitoren zeggen niet alles; verbind er niet te snel conclusies aan. Laat de arts/ verpleegkundige uitleg geven.

  • Een patiënt kan wakker worden na vijf minuten, een paar uur, dagen, een week of langer. Hoe meer slaapmedicatie (sedatie) iemand heeft gehad, hoe langer het duurt. Ziekte, leeftijd en soort medicatie bepalen de tijdsduur waarin iemand kan ontwaken. De verpleegkundigen en artsen kunnen de contactpersoon informeren over de situatie van een specifieke patiënt.

  • Wij nemen altijd contact op met de contactpersoon als zaken drastisch veranderen. Een voorbeeld kan zijn dat een patiënt verplaatst wordt of aan de beademing moet gaan. De artsen lopen meerdere keren per dag visite. Er worden frequent onderzoeken bij patiënten gedaan, zoals röntgenopnamen van hart- en longen. Deze zijn als aanvulling op de medische zorg.

  • Er kan veel in goed overleg. Natuurlijk wordt het te druk op de patiëntenkamers als er te veel mensen rondlopen. Soms leggen we een beperking op bezoek als het te belastend is voor patiënt en/of kamergenoten.

  • Lichamelijk contact kan totaal geen kwaad. Houd wel rekening met de infuusslangen en andere apparatuur.

  • Kinderen mogen op bezoek met toestemming van de verpleegkundige.

  • U mag gewoon bij de patiënt als u de hygiëne voorschriften volgt. U dient wel een mondneusmasker te dragen.

  • U kunt in overleg met de verpleegkundige een gesprek met de arts aanvragen. De arts informeert u dan uitgebreider over het ziekteverloop en de verwachtingen voor de komende periode. Deze gesprekken vinden in de middag plaats.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden