Bas Hermes: ‘Bij koud weer nog steeds tintelingen in mijn tenen’

Bas Hermes, directeur van Synergie – International Recruitment uit Schijndel, luidt morgen de ‘gong’ op de AEX beurs in Amsterdam en vraagt hiermee aandacht voor Wereldkankerdag. Ieder jaar wordt op 4 februari stilgestaan bij de impact van kanker. Bas kreeg in 2015 de diagnose darmkanker. Nu, bijna vijf jaar na de diagnose, heeft hij bij koud weer nog altijd last van tintelingen en een dof gevoel in zijn tenen. “Ik klaag niet, er valt mee te leven.”

Het verhaal van Bas Hermes begint halverwege 2014. “Ik had wat buikklachten, de pijn kwam en ging. Ik besteedde er in eerste instantie niet al teveel aandacht aan. Ik had een normale stoelgang, geen bloed in de ontlasting, ik verloor geen gewicht, kanker zat niet in de familie en ik was nog jong”, legt Bas uit. Maar tijdens een weekend in Italië, in oktober 2015, ging het vreselijk mis. Er was een abces gesprongen op zijn dikke darm en hij werd in Italië met spoed geopereerd. Eenmaal terug in Nederland kreeg hij in het Catharina Ziekenhuis een diagnose die zijn wereld op zijn kop zette: darmkanker met mogelijk uitzaaiingen op het buikvlies. “Ik was verbijsterd.”

Gespecialiseerd centrum

Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in zowel dikke darmkanker als endeldarmkanker. Voor complexe vormen van endeldarmkanker is het Catharina Kanker Instituut zelfs een landelijk verwijscentrum. “Ik moest zo snel mogelijk beginnen met de behandeling. Opereren en chemotherapie. Mijn specialist prof. dr. Ignace de Hingh wond er geen doekjes om. Er waren geen uitzaaiingen naar het buikvlies of naar andere organen en ik had geen stoma nodig na de operatie. De vooruitzichten waren dus gunstig, voor zover je dat kunt zeggen.”

Acht chemokuren

Na de operatie startte Bas na zes weken met acht chemokuren. “Eens in de drie weken, anderhalf uur aan het infuus en dan twee weken aan de chemopillen. En dat keer acht! De dag na de chemo deed ik het rustig aan, was ik wat vermoeider en lag ik op de bank. Maar daarna was ik al vrij snel weer aan het werk. Want daar kreeg ik energie van, ik wilde niet ten onder gaan door zelfmedelijden. Doodgaan was gewoon geen optie. Ik wilde mijn kinderen laten zien dat je niet altijd dood hoeft te gaan aan kanker. En daar zou ik het levende bewijs van zijn.”

Neuropathie

De chemotherapie op zich is me meegevallen. “De bijwerkingen waren vergelijkbaar met een flinke griep. Wat ik een heel vervelende bijwerking van de chemotherapie vond, waren de tintelingen en het doffe gevoel in mijn vingers en voeten, dat heet neuropathie”, legt hij uit. Meer dan een derde van de patiënten die kanker heeft (gehad), geeft aan last te hebben van neuropathie. “Ik heb daarvoor veel gesport en liet mijn onderbenen masseren om de bloedsomloop te stimuleren. Beetje bij beetje merkte ik dat het gevoel terug kwam maar het heeft uiteindelijk ruim anderhalf jaar geduurd. En met koud weer heb ik nog steeds tintelingen in mijn tenen. Maar ik klaag niet, er valt mee te leven”, vertelt hij.

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag, dinsdag 4 februari, besteedt het Catharina Ziekenhuis in samenwerking met de patiëntenorganisaties, de organisatie van Wereldkankerdag.nl en Omroep Brabant via de website en Facebook live aandacht aan vier grote tumorsoorten. Onder de naam ‘App de Expert’ worden in de middag en avond vier live-uitzendingen uitgezonden over kanker. Per uitzending staat één tumorsoort en behandeling centraal. Gekozen is voor longkanker, darmkanker, gynaecologische kanker en borstkanker. Tijdens de uitzendingen kunnen kijkers via Whatsapp en Facebook live vragen stellen aan kankerexperts van het Catharina Ziekenhuis. Voor meer informatie: www.catharinaziekenhuis.nl/appdeexpert


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden