‘Onderzoek neemt belangrijke plek in binnen het Catharina Ziekenhuis’

Sinds begin dit jaar mogen de letters dr. voor zijn naam staan. Dr. Geert Simkens (27), chirurg in opleiding in het Catharina Ziekenhuis, promoveerde begin dit jaar met zijn proefschrift aan de Maastricht University. Nu ligt de focus op specialiseren binnen de algemene chirurgie. “Vlieguren maken, mijn kennis vergroten en de grenzen van mijn kunnen oprekken. Wetenschappelijk onderzoek staat nu even op een laag pitje, maar dat zal niet voor lang zijn. Want dat blijft trekken en neemt een belangrijke plek in binnen het Catharina Ziekenhuis”, zegt Simkens.

Geboren op een steenworp afstand van het ziekenhuis, maakte hij voor zijn studie Geneeskunde een uitstapje naar onze hoofdstad om na zijn studie weer terug te komen naar Brabant. “Het Catharina Ziekenhuis is een bijzonder ziekenhuis. Mede dankzij de kansen die hier liggen, ben ik terug gekomen naar Eindhoven. De combinatie van een kritische, wetenschappelijke kijk en het patiëntgerichte karakter binnen dit ziekenhuis zorgen ervoor dat klinische problemen op een innovatieve manier aangepakt worden. Dit sprak en spreekt mij nog steeds erg aan”, aldus Simkens.

Model ontwikkeld

De laatste twee jaar heeft hij onderzoek gedaan onder begeleiding van onder andere chirurg dr. Ignace de Hingh. “Ignace de Hingh is een belangrijke kartrekker op het gebied van HIPEC. Wij zijn als Catharina Ziekenhuis een gespecialiseerd centrum als het gaat om deze complexe operatie. Het is niet zo dat ik bewust heb gekozen voor dit specifieke onderzoek, je rolt erin. Maar hoe meer ik me erin ging verdiepen, des te interessanter werd het. Zo heb ik onder andere een model ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden wat de overlevingskans na een HIPEC-behandeling is voor patiënten met naar het buikvlies uitgezaaide dikke darmkanker”, legt hij uit.

Ingrijpende operatie

Buikvlieskanker is een agressieve en levensbedreigende ziekte. Alleen met de zogeheten ‘HIPEC-operatie’ heeft de patiënt een kans op een langer leven. De operatie is ingrijpend: de buikholte wordt volledig geopend. De chirurg verwijdert eerst alle zichtbare en voelbare kankercellen. Vervolgens wordt de buikholte langdurig gespoeld met verwarmde chemovloeistof. Daartoe wordt de buikwand omhoog getrokken om een soort ‘badkuip’ te vormen. “Wel of niet opereren is een heftige beslissing voor zowel de patiënt als de specialist. Ik hoop met mijn onderzoek handvatten te hebben aangereikt om deze lastige afweging iets makkelijker te maken.”

Ambitieus

Naar het HIPEC-onderzoek uit het Catharina Ziekenhuis wordt inmiddels wereldwijd gekeken. “In november vorig jaar zijn we met het hele team naar Washington geweest voor het internationale HIPEC-congres. Daar heeft mijn collega Leanne Vaartjes een prijs gewonnen. Verder heb ik mijn onderzoeken de afgelopen jaren gepresenteerd op congressen in Houston en Boston. Met het voorspellingsmodel heb ik, samen met arts-onderzoeker Koen Rovers, in 2016 de Wetenschapsprijs gewonnen. Het is een enerverende, interessante tijd geweest. Ik heb ontzettend veel geleerd. Nu is het tijd om me de komende zes jaar te specialiseren binnen de algemene chirurgie. Wat het uiteindelijk gaat worden, vaatchirurgie, traumachirurgie of algemene chirurgie weet ik écht nog niet. Dat zal zich de komende jaren wel uitfilteren. Het mooiste aan het vak chirurgie vind ik nog altijd dat mijn handelen een direct gevolg heeft voor de patiënt. En binnen dit vakgebied wil ik mezelf blijven uitdagen en de grenzen van mijn eigen kunnen oprekken. Dat past bij mij, niet alleen op mijn werk maar ook op het hockeyveld ga ik altijd voor het beste resultaat.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden