CT-scan voor bestraling slokdarm

Als voorbereiding op de bestraling krijgt u een CT-scan. De CT-scan is een röntgenapparaat waarmee we foto’s (dwarse doorsneden) maken van het lichaam. De radiotherapeut geeft op de gemaakte opnames het te bestralen gebied aan. Hierna wordt door de radiotherapeutisch laboranten het bestralingsplan gemaakt waarbij de optimale manier van bestralen bepaald wordt.

Als het nodig is maken we voorafgaand aan de CT-scan een masker. Dit gebeurt om 2 redenen:

  • om te voorkomen dat de positie van uw hoofd en hals tijdens de bestraling verandert;
  • om het bestralingsgebied op het masker aan te tekenen; zodat wij geen lijnen op uw hoofd of hals hoeven aan te tekenen.

Of het nodig is om voorafgaand aan de bestraling dit masker te maken hangt af van de plaats van de tumor. Uw radiotherapeut kan u hier meer over vertellen.

Er worden enkele kleine tatoeagepuntjes op uw lichaam aangebracht en met speciale inkt tekenen we lijnen aan op de huid en/of het masker. Dit is nodig om u elke dag op dezelfde manier te kunnen bestralen.

Gebruik geen zeep op de aangetekende plekken. U kunt zich wel douchen, maar neem geen bad en ga niet zwemmen. De inkt geeft af en trekt mogelijk in de kleding. Het is moeilijk om deze inktvlekken uit te wassen.. De CT-scan duurt ongeveer 20 minuten.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden