Slokdarmkanker
Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm, een gespierde buis die de keelholte verbindt met de maag. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn het adenocarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom.
Een goede en snelle diagnose is nodig om u goed te kunnen behandelen. Om de diagnose te stellen en om uitzaaiingen uit te sluiten worden een endoscopie en CT-scan uitgevoerd. Als uw specialist de diagnose niet-uitgezaaide slokdarmkanker heeft gesteld, dan kan deze u verwijzen naar het speciale slokdarmspreekuur van het Catharina Ziekenhuis. Tijdens dit spreekuur worden alle onderzoeken en besprekingen op een zeer efficiënte manier voor u georganiseerd, zodat u zo snel mogelijk kunt starten met de voor u beste behandeling. Er wordt een aantal aanvullende onderzoeken verricht zoals een endo-echografie en een PET-scan. Meerdere specialisten bespreken samen wat voor u de beste behandeling kan zijn.
Patiënt Henri en zijn eerste bestraling
Behandeling
Specialisten van het Catharina Ziekenhuis behandelen alle stadia van slokdarmkanker en zijn al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in deze complexe vorm van kanker. In het Catharina Ziekenhuis worden ruim vijftig slokdarmkankeroperaties en ook ruim vijftig endoscopische mucosale resecties per jaar verricht. Door deze ervaring zijn de genezingskansen in onze regio sterk gestegen en zal dit nog verder verbeteren door de betere behandelmogelijkheden.
Uw behandeling is afhankelijk van de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. Vaak worden combinatiebehandelingen met bestraling, chemotherapie of beiden geadviseerd. Soms is een operatie niet noodzakelijk als het om een vroeg stadium gaat, het zogenaamde vroeg carcinoom. Hiervoor bieden wij als centrumziekenhuis voor Zuid-Nederland endoscopisch musocale resectie (EMR) en radiofrequente ablatie (RFA) aan. Een gezwel op de slokdarmwand wordt bij EMR via de endoscoop weggehaald. Bij RFA wordt de bovenste laag van de slokdarmwand sterk verhit om het kwaadaardige weefsel te doden. De specialisten in het Catharina Ziekenhuis hebben zoveel ervaring met deze relatief nieuwe technieken dat ze ook specialisten uit andere ziekenhuizen opleiden om deze operaties uit te voeren. In Europa zijn wij een van de zestien RFA-opleidingscentra.
Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat een uitgebreide ingreep voor slokdarmkanker via een kijkoperatie zou kunnen. Het Catharina Ziekenhuis loopt hierin voorop; chirurgen komen hier om nieuwe technieken te leren en wij begeleiden chirurgen ook in hun ziekenhuizen.