Myocardperfusiescintigrafie in rust
Een myocardperfusiescintigrafie is een onderzoek waarbij de bloedvoorziening van de hartspier tijdens rust en tijdens inspanning zichtbaar wordt gemaakt met behulp van een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof.
Nadat de radioactieve stof via een injectie is toegediend, ontstaat in de hartspier een kleine hoeveelheid straling. Een speciale camera (de gammacamera) registreert deze straling en verwerkt deze tot een zichtbaar beeld. Het onderzoek wordt eerst in rust en enkele dagen later tijdens inspanning uitgevoerd.
Het onderzoek
In de onderzoeksruimte dient de medisch nucleair werker u de radioactieve stof (radiofarmacon) toe in de vorm van een injectie in een ader. U merkt niets van de ingespoten radioactieve stof. Vervolgens moet u 45 minuten tot 1 uur wachten, totdat voldoende van de radioactieve stof in de hartspier aanwezig is voor de foto’s. U kunt tijdens deze wachttijd de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten en weer koffie of thee drinken. Op de tweede onderzoeksdag wordt de bloedvoorziening van de hartspier tijdens inspanning gemeten. Tijdens de inspanningstest levert u zelf de inspanning door te fietsen. Na de inspanningstest moet u weer 45 minuten tot 1 uur wachten, net als voor de foto’s tijdens het onderzoek in rust op de eerste onderzoeksdag.