Myocardperfusiescintigrafie in rust

Een myocardperfusiescintigrafie is een onderzoek waarbij de bloedvoorziening van de hartspier tijdens rust en tijdens inspanning zichtbaar wordt gemaakt met een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof.

Nadat een medisch nucleair medewerker de radioactieve stof via een injectie toedient, ontstaat in de hartspier een kleine hoeveelheid straling. Een speciale camera (de gammacamera) registreert deze straling en verwerkt deze tot een zichtbaar beeld. We voeren het onderzoek eerst in rust en enkele dagen later tijdens inspanning uit.

Het onderzoek

In de onderzoeksruimte dient de medisch nucleair medewerker u de radioactieve stof (radiofarmacon) toe in de vorm van een injectie in een ader. U merkt niets van de ingespoten radioactieve stof. Vervolgens moet u 45 minuten tot 1 uur wachten, totdat voldoende van de radioactieve stof in de hartspier aanwezig is voor de foto’s. U kunt tijdens deze wachttijd de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten en weer koffie of thee drinken. Op de tweede onderzoeksdag meten we de bloedvoorziening van de hartspier tijdens inspanning. Tijdens de inspanningstest levert u zelf de inspanning door te fietsen.  Na de inspanningstest moet u weer 45 minuten tot 1 uur wachten, net als voor de foto’s tijdens het onderzoek in rust op de eerste onderzoeksdag.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden